Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 25. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maamess on Eesti suurim mess

AS Tartu Näituste messikeskuses 18.-20. aprillil toimunud Maamess 2013 on Eesti suurim mess. Lõppenud Maamessil osales 375 eksponenti (neist välisriikidest 40, osales 140 uut firmat) kümnest riigist (Eesti, Läti, Soome, Leedu Venemaa, Poola, Saksamaa, Rootsi, Gruusia, Kanada). Mess toimus viiel hektaril, sisepinda messihallides oli 5900 m2. Messi külastas kolmel päeval 32 442 külastajat.

„Maamessi eesmärgiks ei ole saada kokku võimalikult palju külastajaid, Maamess on eelkõige professionaalide mess,“ rääkis Maamessi projektijuht Margus Kikkul. Seda enam on Kikkuli sõnul rõõmustav see, et Maamessi iseloomustavad arvud on järjest kasvanud. „Maaeluga seotud ettevõtete jaoks on Maamessil käimine omaette sündmus, kus vaadatakse teisi ja uuritakse konkurente, kuid väheoluline ei ole nende jaoks ka messil sõlmitud tehingud. Kuigi on võimatu täpselt öelda, kui mitu traktorit müüdi messi jooksul, oli siiski paljude väljapanekute juures näha, et väljasolev tehnika sai endale külge sildi – „MÜÜDUD“,“ lisas Kikkul.

Kikkuli sõnul pole Maamess juba aastaid ainult Eesti sündmus, vaid on oluline ka paljude välisfirmade jaoks. Seda kinnitab messi väliseksponentide arv, aga ka messil käinhud delegatsioonide hulk ja kosseis. Maamessi külastasid kolmel päeval mitmed väga erinevad välisdelegatsioonid – avamisel osalesid ja seejärel tegid messil ringkäigu Agrofoorumi väliskülalised eesotsas mitme riigi ja rahvusvahelise organisatsiooni esindajatega; messiga tutvusid ja uurisid ärivõimalusi Leningradi oblasti ettevõtjad; messi külastasid ka Venemaa, Ukraina ja Valgevene kõrged metsandustegelased.

Maamess teeb koostööd ka teiste, naaberriikides toimuvate põllumajandus- ja maaelumessidega. Nii osalesid Maamessil eksponentidena messikorraldajad Soomest (FINNMETKO) ja Rootsist (ELMIA WOOD), messi külastasid ning pidasid koostöökõnelusi Soome Jyväskylä KONEAGRIA, Läti messikeskuse RAMOVA ning Peterburi põllumajandusmessi AGRORUS korraldajate esindused.  

Kokkuvõtteks hindas Maamess 2013 projektijuht messi õnnestunuks. „Tahan tänada kõiki eksponente ja külastajaid, kes teevad messist ürituse, mis on silmapaistev mitte ainult Tartus, vaid ka Eestist väljaspool,“ rõhutas Kikkul.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960