Autor: Alyona Stadnik • 24. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Grüne Fee: pääsu ei ole, palgad peavad tõusma

Grüne Fee Eesti AS juhatuse esimees Raivo Külasepp tõdes, et ka tema ettevõte on töötajate palku tõstnud ja seda selleks, et inimestel oleks ikka motivatsiooni tööd teha.

„Ega siin ei ole midagi teha, kui nõudmise ja pakkumise vahekord on see, mis selle palga paika paneb,“ ütles Külasepp. „Tegelikult on nii, et vaba tööjõud, kes praegu tööturul on, selle kvaliteet on alla igasuguse arvestuse ning olemasolevaid töötajaid tuleb hoida.“

Külasepp juhtis tähelepanu, et kuu aega tagasi konjuktuurinstituut ütles, et keskmine mediaanpalk on 535 eurot, mis on väga väike.  „Kui vaadata, mis ümberringi toimub, siis ei ole üldse inimestel motivatsiooni ning tööandjal ei ole pääsu – palgad peavad tõusma,“ märkis Külasepp.

Grüne Fees tõusis palk juba eelmisel aastal ja selle aasta esimeses kvartalis ei ole nii suurt tõusu toimunud nagu statistika ütleb. Brutotunnipalk põllumajanduse, metsamajanduse ja kalapüügi tegevusala palgatöötajatel tõusis statistikaameti andmetel esimeses kvartalis 15,7%. „Meie ettevõttes on personaalne lähenemine – tuleb inimese panust eraldi hinnata ja vastavalt sellel maksta, siis on töötajal suurem motivatsioon teha ja teenida rohkem,“ lausus Külasepp. 

Mediaanpalk peab tõusma. "Meie palk jääb alla Eesti keskmise. Mediaanpalk on see, mis näitab tegelikku pilti, meie üritame sinna lähedale jõuda, aga hetkeseis on selline, et iga tööandja peab vaatama oma seisukorda,“ selgitas ta. „Toota ei saa rohkem, sest riigi keskmine ostujõud jääb samale tasemele. Euroopas ka ebavõrdne konkurents – näitaks aiandus sellis kujul nagu meie teeme ei ole toetatav.“

Külasepp märkis, et eelmisel aastal maksis ettevõte üle 650 000 euro riigimakse ning samal ajal ei saa mingeid toetusi ega soodustusi.

Kui Grüne Fee lubab töötajatele palka tõsta, siis ta peab ka oma lubadusest kinni. „Palgasüsteem on meil ülesehitatud tulemustasule – kui on tulemus, siis makstakse ka tulemustasu,“ lausus Külasepp. „Kui maksta rohkem, siis peab ka rohkem vastu saama, siis on asi jätkusuutlik.“

Selleks aastaks on Grüne Fee oma töötajatele lubanud, et palk võib veelgi tõusta. „Kui võimalus on ja see aitab inimeste motivatsioonile kaasa, siis me oleme palgatõust huvitatud,“ märkis Külasepp.  

Statistikaamet teatas täna, et keskmine brutokuupalk oli 2013. aasta I kvartalis 900 eurot ja brutotunnipalk 5,63 eurot. Eelmise aasta I kvartaliga võrreldes tõusis keskmine brutokuupalk 6,3% ja brutotunnipalk 9,1%. Keskmine brutokuupalk tõusis 2012. aasta I kvartaliga võrreldes kõige enam kinnisvaraalase tegevuse palgatöötajatel (13,9%) ja brutotunnipalk põllumajanduse, metsamajanduse ja kalapüügi tegevusala palgatöötajatel (15,7%). Keskmine brutokuupalk ja -tunnipalk langes 2012. aasta I kvartaliga võrreldes ainult kunsti, meelelahutuse ja vaba aja tegevusala palgatöötajatel (vastavalt 2,0% ning 1,0%).

Äripäev uurib täna, kas ettevõtetel on keskmine brutokuupalk tõusnud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960