Autor: Indrek Kald • 19. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naisettevõtjad koondusid laenugruppidesse

Üle Eesti kümnesse laenugruppi koondunud väikeettevõtlusega tegelevad naised said ETNA Mikrokrediidi projekti raames kätte esimesed väikelaenud.

ETNA Mikrokrediit on maapiirkondades naisettevõtlust toetava MTÜ ETNA Eestimaal projekt, milles on partneriks Maaelu Edendamise Hoiu-Laenuühistu. Projekti eesmärgiks on maapiirkondades elavatele naistele pakkuda ettevõtlusalast tuge ja mikrolaenu.

Mullu suvel alanud ETNA Mikrokrediidi projekt koosneb kahest osast: kuus kuud kestnud mentorprogrammist ning seejärel tegevust alustanud kümnest laenugrupist, kuhu on tänaseks koondunud 53 naisettevõtjat.

ETNA mikrokrediidi projektijuhi Gina Kilumetsa sõnul jääb keskmine väljastatud laenusumma 2000 euro piiridesse ning naisettevõtjad kasutavad laenuraha näiteks koolituste osalustasu maksmiseks, köögiseadmete ja sõiduvahendi ostmiseks, keldri ehitamiseks ning autoremonditöökoja sisseseade ostmiseks.

Mittetulundusühing tegutseb 2003. aastast. ETNA Eestimaal esinaise Sirje Vällmanni sõnul on ühing kümne aastaga näinud, kuidas maal elavatel naistel jääb sageli oma ettevõtlusega alustamiseks puudu toest ja vaid üsna väikesest algkapitalist, mistõttu ETNA Eestimaal kutsuski ellu mikrokrediidi projekti.

ETNA mikrokrediidi projekt lõpeb järgmise aasta alguses, kuid projekti lõppedes jätkavad laenugrupid oma tegevust ETNA Eestimaal egiidi all. Kui mõni grupp enam laenu ei vaja, saavad seda kasutada teised või uued loodavad grupid.

Projekti on kaasatud kümme Eesti piirkonda ja tegevust rahastab Avatud Eesti Fondi Kriisiprogramm 268 794 euro ulatuses.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960