Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Harrastuskalapüük kogub populaarsust

Äsja valminud uuring näitab, et kalapüük on Eesti elanike seas järjest populaarsem looduses viibimise viis. Kõige enam hobikalastajaid on Tartu piirkonna elanike seas.

Mullu püüdis kala või oli selle juures abiks 28 protsenti elanikest, kel vanust üle 15 eluaasta. Oluliselt on suurenenud nende kalastajate hulk, kes teevad seda regulaarselt – 39 protsenti kõigist harrastuskalastajaist püüdis kala enam kui kümme korda aasta jooksul. „Palusime kalastajatel ka hinnata kui tähtsaks nad kalastamist peavad oma teiste hobide seas. Pea kolmandik harrastuskalastajatest peab seda üheks tähtsamaiks,“ selgitas Keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna peaspetsialist Jarko Jaadla.

Piirkonniti paistavad aktiivsusega silma Tartu kandi elanikud. „Tartu ümbruses on väga palju kalarikkaid veekogusid. Näiteks Suur-Emajõgi ning Peipsi järv on suurepärased püügikohad ja on ühed populaarsemad sihtpunktid ka harrastuskalameestele,“ rääkis Jaadla. Kaks aastat varem olid kõige aktiivsemad elanikud samuti Lõuna-Eestist, neile järgnesid Virumaa inimesed. Tallinna elanikud on nii värske kui eelmise uuringu järgi keskmisest vähem aktiivsed. Tallinlaste seast käis mullu kalal viiendik. „Põhjus võib ilmselt olla selles, et enamus paremaid veekogusid asuvad üldjuhul 100 kilomeetrit või enamgi meie pealinnast,“ selgitas Jaadla.

Harrastuskalapüügi uuringust selgus, et passiivsed kalastajad ehk kalastamisel abistajad on järjest enam ise kala püüdma hakanud. Kümnest kalastajast üheksa väitsid, et püüavad ise kala, neist üks osales kalapüügil abilisena. „Muutunud on ka kalapüügil osalemine sugude lõikes. Need naised, kes on varem vaid meestele kalapüügil abiks olnud, on järjest enam haaranud ka ise õngelati,“ lisas Jaadla.

Harrastustuskalapüügi uuring hõlmas hobikalastust eelmise aasta jooksul ning andmed on võrreldavad 2010. aastal tehtud analoogse uuringuga. Uuringu viis Keskkonnaministeeriumi tellimusel läbi Eesti Uuringukeskus OÜ koostöös Norstat Eesti AS-ga vahemikul 14. juunist 20. juulini. Küsitleti Eesti elanikke vanuses 15 eluaastat ja vanemaid.

Uuringu aruanne asub Keskkonnaministeeriumi veebilehel.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960