Autor: Kaisa Gabral • 10. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seeder ekspordi langusest: negatiivset tagasilööki pole

Kuigi statistikaamet teatel vähenes võrreldes möödunud aasta oktoobriga tänavu põllumajandustoodangu väljavedu 17%, pole ministri hinnangul sektoris tagasilööki näha.

Statistikaamet teatas, et võrreldes eelmise aasta oktoobriga vähenes tänavu oktoobris kaupade eksport jooksevhindades 1% ja import 6%. Põllumajandustoodangu väljavedu vähenes eelmise aasta oktoobriga võrreldes 17%.

"Mul ei ole statistilisi andmeid silme ees hetkel, aga kõhutunde järgi öeldes ma arvan, et toiduainete puhul on mingil määral sisetarbimine suurenenud. Statistika peab seda kinnitama või ümber lükkama, aga mulle tundub, et üks põhjuseid on see. Teine põhjus peitub elusloomade piirangus Venemaa suunal. Kui käesolevat aastat eelmisega võrrelda, siis meil ju elusloomade vedu Venemaale on praegu praktiliselt null. Omal ajal kahel aastal järjest läks elussigadest praktiliselt 100% Venemaale. Eks sel on ka oma mõju protsessis," märkis Seeder.

Tema sõnul on põllumajandussaaduste tootmises ja toidutööstuses toimunud pigem positiivsed arengud. "Ma ei näe praegu küll suurt negatiivset tagasilööki või põhjust negatiivseks tagasilöögiks sektoris. See statistika tundub olevat ajutine lühiajaline turukonjunktuuridest tulenev muudatus," lisas minister.

Ka tänavu aasta põllumeheks valitud piimakarjakasvataja Tõnu Post arvab, et pigem on tegemist kokkusattumusega, mis võib järgnevatel kuudel muutuda. "Võrreldakse ju eelneva aastaga, eelmisel aastal oktoobris oli müük lihtsalt palju suurem ja tänavu võib see tagasihoidlikum olla. Mis ei tähenda, et see järgnevatel kuudel muutuda ei võiks," märkis ta.

Samuti lisas Post, et võib-olla sattus tänavu teravilja müük oktoobri asemel mõne teise kuu peale. "Piima ja piimatoodete müük käib hetkel üsna samas mahus ja määral edasi," lisas ta

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960