Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti saab töötavate inimeste registri

Valitsus algatas tänasel istungil seaduseelnõu maksukorralduse seaduse muutmiseks, mille järgi luuakse töötamise register, kus registreeritakse kõikide tööd tegevate inimeste töötamine.

Uue süsteemiga tuleb töötamise andmed edastada enne töö alustamist – praegu on selleks aega 7 kalendripäeva.

Kui praegu peab tööandja esitama andmed töötaja kohta haigekassale ja töötukassale, siis nüüd piisab andmete esitamisest maksu- ja tolliametile, vaid ühte registrisse.

Samamoodi saab töötaja tulevikus ise vaadata, kas tema töötamine on registreeritud, kas väljamaksed on deklareeritud, maksud makstud ning sotsiaalsed tagatised olemas.

Andmeid esitatakse edaspidi maksuhalduri elektroonses teeninduskeskkonnas e-maksuamet/e-toll. Olenemata lepingu vormist tuleb registreerida kõigi inimeste töötamine, kelle suhtes tekib Eestis maksukohustus. Registreerida tuleb ka vabatahtlik töötamine äriühingus. Erand on võlaõigusliku lepinguga teenuse osutajad, kes töötavad alla 4 tunni päevas ja ühes kalendrikuus mitte üle 24 tunni.

Kuna töötamise tuvastamine muutub kiiremaks, saab täpsemalt määrata ka pere- ja muid toetusi, vanemahüvitist ja pensione, selgitas rahandusministeerium. Paraneb ka ravikindlusandmete kvaliteet, sest kindlustusandmed töö alustamise ja lõpetamise kohta saabuvad õigeaegselt.

Registri loomine aitab vähendada ümbrikupalkade maksmist. Konjunktuuriinstituudi andmetel sai 2012. aastal osalist või täielikku ümbrikupalka 12 protsenti töötajatest. Eelarvesse jäi sellest laekumata kuni 146 miljonit eurot.

Maksu- ja tolliameti andmeil kolmandik ehitustöölistest kontrollimisel objektil „külas“ või „esimest päeva“, toitlustus- ja majutusettevõtetes kasvab kontrolli ajal käive keskmiselt neli korda. Seadusemuudatusega saab amet lisavõimalused ümbrikupalkade vastaseks tegevuseks - õiguse isik tuvastada ja tööandjat karistada, kui objektil olev töötaja pole kantud registrisse.

Ühtne e-keskkond aitab vähendada ka riigi halduskoormust ja töö dubleerimist.Rahandusministeeriumi hinnangul on eeldatav eelarvetulu 2014. aastal (pool aastat) 2–5 miljonit eurot.

Seoses töötamise registri loomisega on sotsiaalministeerium ette valmistanud oma valitsemisala seaduste muutmise seaduseelnõu, millega luuakse õiguslik alus ravikindlustuskaitse, töötuskindlustuskaitse ja sotsiaalkindlustuskaitse tagamiseks vajalike andmete saamine ning võimaldatakse töötajate registrist kontrollida töötuskindlustus- ja sotsiaalkindlustushüvitiste maksmist.

Seaduseelnõu on kavandatud jõustuma 1. juulil koos sotsiaalministeeriumi ette valmistatud seaduseelnõuga.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960