Täna kogunes Põllumajandusministeeriumis esimest korda Eesti toidu uue arengukava koostamise töögrupp, et arutada võimalusi Eesti toidu populaarsuse ja nähtavuse suurendamiseks Eestis ja välismaal.
„Eesmärk on aidata kaasa Eesti toidusektori positiivse maine tugevdamisele ja sektori sees koostöö edendamisele,“ ütles põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Illar Lemetti. „Me tahame saavutada olukorra, kus Eesti toit on veel tihedamalt seotud meie restoranide, lasteaedade, koolide, Eesti välisesinduste, turismi ja teiste seotud valdkondadega.“
Töögrupis tõdeti ühiselt, et vajadus on nii Eesti toidukultuuri tutvustamise, seda eriti lastele ja noortele, kui ka Eesti toidu üldise kuvandi arendamise järgi, et aidata kaasa Eesti toidutoodete ekspordile.
Arengukava aastateks 2015-2020 valmib 2014. aasta jooksul. Dokumendi koostamiseks on seljad kokku pannud paljud riigiasutused ja valdkondlikud organisatsioonid, et ühiselt panustada Eesti toidu populariseerimisse sise- ja välisturul.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Eesti toidu arengukava töögruppi kuuluvad Toiduainetööstuste Liit, Eesti Talupidajate Keskliit, Eesti Piimaliit, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eesti Peakokkade Ühendus, Tervise Arengu Instituut, Välisministeerium, Kultuuriministeerium, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, MTÜ Maaturism, Kaupmeeste Liit, MTÜ Maitsev Lõuna-Eesti, Kalaliit, Hotellide ja Restoranide Liit. Lisaks kaasatakse arengukava väljatöötamisse mitmeid teisi valdkonnaga seotud osapooli.
Seotud lood
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.