Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 5. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keskkonnaamet: kõik looma- ja linnupojad ei vaja abi

Keskkonnaamet tuletab meelde, et kõik abituna näivad loomapojad ei vaja inimese abi ning enamikel juhtudel võib inimese sekkumine pigem kahju kui kasu tuua.

Tänavune kevad saabus väga vara ning looduses liikuv inimene võib juba kohata loomapoegi, kes esmapilgul võivad jätta abitu ning hüljatud mulje. Sellised loomad on aga tihti vaid näiliselt üksi, sest enamasti on nende vanemad inimese poolt ajutiselt eemale peletatud.

„Inimene samastab loomapoja käitumist inimlapse abitusega ja ruttab abi korraldama, püüdes looma või lindu inimese arvates paremasse kohta ümber paigutada, näiteks koju viia. Seda ei tohi aga mitte mingil juhul teha. Looma- või linnupoegade teisaldamine katkestab kontakti poegade ja vanemate vahel. Sellise teguviisiga seame me looma edasise elu ohtu. Inimesega harjunud loomad ei suuda enam loodusesse tavalise elu juurde tagasi pöörduda. Kõige õigem on leitud looma- või linnupoegadest kohe eemalduda,“ ütles Keskkonnaameti looduskaitse peaspetsialist Tõnu Talvi.

Kui aga tegemist on ilmselgelt vigastatud looma või linnuga, tuleb sellest teatada Keskkonnainspektsiooni valvetelefonil 1313. Valveoperaator edastab teate Keskkonnaametile või muule pädevale isikule, kes hindab olukorda ja otsustab edasise tegevuse üle.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960