Autor: Tiiu Annuk • 29. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rukkil ja tritikalel esineb jahukastet ning liikvel on esimesed maakirbud

Scandagra Eesti agronoom-nõustaja Tiiu Annuk kirjutab selle nädala põlluinfos sellest, millele põllumees peaks tähelepanu pöörama.

Sel nädalal peaks lisaks umbrohutõrjele pöörama tähelepanu ka muudele põllul esinevatele probleemidele. Rukkil on kohati moodustunud esimene kõrresõlm, seega dikambat sisaldavate toodete pritsimise aeg on möödunud või kohe mööda saamas.

Nii tritikalel kui rukkil esineb jahukastet, seega tasub olla tähelepanelik ja teha vajadusel tõrjet, sest tugeval nakatumisel võib saagikadu ulatuda 10-25%-ni. Haigus levib ja areneb ka madala õhuniiskuse (50–70%) juures, kuigi soodsam on kindlasti kõrge õhuniiskus. Taimede haiguskindlust tõstab kaaliumi ja fosforväetiste andmine, kuiva ilma tõttu on efektiivne anda väetisi lehe kaudu.

Tärganud on esimesed tuulekaera taimed, kuid et tuulekaera tõrje oleks võimalikult efektiivne, tuleks veel pisut oodata, et enamus tuulekaerast tärkaks. Kõige efektiivsem on tuulekaera tõrje 2-lehe faasist kuni võrsumise lõpuni.

Tänu soojadele ilmadele on juba liikvel ka maakirbud. kes muutuvad seda aktiivsemaks, mida kõrgem on temperatuur. Maakirpude ründel on tärganud rapsi taimedele kriitilised esimesed kaks nädalat, olles ohtlikud tärkamisperioodil idulehtede faasis taimedele, mis võivad tugeva kahjustuse korral hävida 1–2 päevaga. Hoidke külvidel silm peal!

Täpsemat põlluinfot koos väetamis- ja tõrjesoovitustega loe SIIT.

 

Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751