Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 29. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa ähvardab piirata Poola õunte importi

Venemaa, Valgevene ja Kasahstan võivad kehtestada impordipiirangud Poola õuntele seoses kahtlustega nende kvaliteedikontrollis, teatas Venemaa ametnik.

Venemaa veterinaar- ja fütosanitaarteenistus (VPSS) eitas, et see otsus võib olla poliitiliselt motiveeritud, kuid Poola on varem karmilt kritiseerinud Moskva hoiakuid Ukraina suhtes, vahendas ERRi uudteportaal

Turuosalised on kommenteerinud, et VPSSi otsuseid nähakse sageli valitsuse poliitilise tööriistana.  

"Piirangud kehtestatakse, kui kvaliteedikontrolli vastavust fütosanitaareeskirjadele ei parandata," ütles VPSSi pressiesindaja Aleksei Aleksejenko. Tema sõnul langetatakse otsus selle kohta tõenäoliselt kahe kuni kolme nädala jooksul ning see kehtib nii Venemaa, Valgevene kui ka Kasahstani puhul, sest need kolm riiki moodustavad ühise tolliliidu.

Kui Aleksejenkolt küsiti võimaliku poliitilise motiivi kohta, vastas ta, et arutelu õunte impordi üle on vahelduva eduga toimunud alates möödunud aasta novembrist.

Venemaa blokeeris 2005.-2007. aastal Poola liha impordi, viidates tervisenõuetele, kuid Varssavi hinnangul oli see keeld poliitiliselt motiveeritud.

Poola on maailma suurim õunte eksportija ning Venemaa ja Valgevene on selle kaks suuremat klienti.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960