Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 5. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pindalatoetust taotleb järjest enam põllumehi

Pindala- ja keskkonnatoetuste saamiseks esitati tänavu PRIAle 17 529 taotlust. Nagu viiel varasemal aastal, kasvas taotluste arv ja taotletud pind.

Võrreldes eelmise aastaga lisandus 64 uut taotlejat. Kokku taotleti tänavu toetusi 963 075 hektarile maale.

Alates sellest aastast saab pindalatoetusi taotleda ka sellistele põldudele, mis polnud 30. juuni 2003 seisuga heas põllumajanduslikus korras ning PRIA põllumassiivide registrisse kantud, kuid mis on praeguseks võetud põllumajanduslikku kasutusse. Sellistele aladele saab toetust taotleda ka edaspidi, mistõttu on oodata taotlusaluse pinna suurenemist ka tulevikus.

Hulk põllumehi on tundnud muret, et muudatuse tõttu võib taotlusaluse maa pindala hüppeliselt suureneda ning see viib ühtse pindalatoetuse (ÜPT) hektaripõhise toetusemäära alla. „ÜPT taotletav pind suurenes veidi üle 12 000 hektari - kasv on isegi veidi väiksem kui viiel eelnenud aastal. Seega ei ole põhjust karta, et ÜPT toetus hektari kohta selle tõttu tänavu oluliselt väheneks,“ kinnitab PRIA peadirektori asetäitja Ahti Bleive.

Taotlemine meetmeti:

Keskkonnasõbralik majandamine – 1511 taotlust  389 12 ha kohta;

Loomade karjatamine – 2145 taotlust, ühikud selguvad menetluse käigus;

Mahepõllumajanduslik tootmine – 1360 taotlust, 132 502 ha;

Mahetoetus karjatatavatele loomadele – 896 taotlust, ühikud selguvad;

Mahetoetus muudele loomadele-lindudele ja mesilatele – 103 taotlust, ühikud selguvad;

Natura 2000 alal asuva põllumaa toetus – 1717 taotlust, 24 810 ha;

Kohalikku sorti taimede (’Sangaste’ rukki) kasvatamine – 42 taotlust, 972 ha;

Poolloodusliku koosluse hooldamine – 884 taotlust, 24 913 ha;

Nelja liiki ohustatud tõugu loomade kasvatamise toetuse taotlusi esitati kokku 750.

Maakondade lõikes eristus ka tänavu e-taotlemise osakaalu poolest Harjumaa, kus e-PRIA vahendusel esitati 72% taotlustest. Samuti paistis silma Jõgevamaa, kus taotleti tervelt 93%-le taotlusalusest maast toetusi e-PRIA vahendusel.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960