Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 4. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ETKIs alustati talinisu katsete koristus.

Eesti Taimekasvatuse Instituudis on alanud talinisu katsete koristus. Esimesed varajasemad aretised koristai osaliselt 30. juulil. 31. juulil koristati kollektsioonkatses varajasemad sordid.

Esmased andmed näitavad, et varajaste sortide keskmine saagitase on üle keskmise. ‘Ramiro’ esialgne saak 6,5 t/ha (puhastamata viljast, arvutatud 14% niiskusesisaldusele), ‘Fredise’ saak 5,5 t/ha; ‘Ada’ 7,3 t/ha;  ‘Širvinta1’ 7,9 t/ha;  ‘Sani’ 8,0t/ha;  ‘Edvins’ 7,7 t/ha.

Esialgsed proteiinisisalduse mõõtmised näitavad, et vili vastab saiavilja nõuetele. Varajastest sortidest kõige kõrgema proteiinisisaldusega ‘Fredis’ 15,2 % ja kleepevalgu sisaldus 36,4%, ‘Ada’ proteiin 13,4%, kleepevalk  31,0%;  ‘Edvins’ vastavalt  13,1% ja  30,1%;  ‘Ramiro’ 13,0% ja 30,6%; ‘Širvinta 1’ 12,7% ja 30,1%;  ‘Sani’ 11,9% ja 27,0%.

Need on siiski vaid esialgsed andmed ja kui saagid on salves ning kõik katselapilt koristatud vili korralikult sorteeritud, tehakse uued analüüsid.

Suure talvekahjustusega aastatel on kollektsiioonkatse keskmine saak olnud 3,1 t/ha, parimatel aastatel aga 8,5 t/ha (andmed alates 2000. aastast). Kollektsioonkatse sortide keskmine proteiinisisaldus on erinevatel aastatel jäänud vahemikku 8,5-15,2% ja kleepevalgu sisaldus on olnud erinevatel aastatel 13,9-35,3%.

Kokkuvõtte koostas Reine Koppel, talinisu aretaja, Eesti Taimekasvatuse Instituut

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960