ETKIs alustati talinisu katsete koristus.

Eesti Taimekasvatuse Instituudis on alanud talinisu katsete koristus. Esimesed varajasemad aretised koristai osaliselt 30. juulil. 31. juulil koristati kollektsioonkatses varajasemad sordid.

Esmased andmed näitavad, et varajaste sortide keskmine saagitase on üle keskmise. ‘Ramiro’ esialgne saak 6,5 t/ha (puhastamata viljast, arvutatud 14% niiskusesisaldusele), ‘Fredise’ saak 5,5 t/ha; ‘Ada’ 7,3 t/ha;  ‘Širvinta1’ 7,9 t/ha;  ‘Sani’ 8,0t/ha;  ‘Edvins’ 7,7 t/ha.

Esialgsed proteiinisisalduse mõõtmised näitavad, et vili vastab saiavilja nõuetele. Varajastest sortidest kõige kõrgema proteiinisisaldusega ‘Fredis’ 15,2 % ja kleepevalgu sisaldus 36,4%, ‘Ada’ proteiin 13,4%, kleepevalk  31,0%;  ‘Edvins’ vastavalt  13,1% ja  30,1%;  ‘Ramiro’ 13,0% ja 30,6%; ‘Širvinta 1’ 12,7% ja 30,1%;  ‘Sani’ 11,9% ja 27,0%.

Need on siiski vaid esialgsed andmed ja kui saagid on salves ning kõik katselapilt koristatud vili korralikult sorteeritud, tehakse uued analüüsid.

Suure talvekahjustusega aastatel on kollektsiioonkatse keskmine saak olnud 3,1 t/ha, parimatel aastatel aga 8,5 t/ha (andmed alates 2000. aastast). Kollektsioonkatse sortide keskmine proteiinisisaldus on erinevatel aastatel jäänud vahemikku 8,5-15,2% ja kleepevalgu sisaldus on olnud erinevatel aastatel 13,9-35,3%.

Kokkuvõtte koostas Reine Koppel, talinisu aretaja, Eesti Taimekasvatuse Instituut

 

 

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised