Autor: Pille Ivask • 16. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Padar: hinnasõda vältimatu

Põllumajandusminister Ivari Padar ütles, et idaturule mõeldud odavtoodete müügilejõudmine Eesti Maxima poodidesse on võimalik.

„Need on need ohud, mis sellistes olukordades tekivad,“ rõhutas minister ja lisas, et praegu pole ka ühtegi regulatsiooni, mis selliste toodete müügiletoomist saaks keelata. Siiski märkis ta kohe, et kõik tootjad, kes tahavad oma kaubaga Eesti poodide riiulitele jõuda, peavad vastava loa saama ka Veterinaar- ja Toiduametist.

Padar rääkis, et kuigi käimas on kampaania, kus soovitatakse tarbida eestimaist toodangut, on siiski tarbija rahakott see, mis lõpuks otsuste tegemisel võtmerolli mängib. Tema sõnul jagunevadki tarbijad kahte rühma – need, kes otsustavad odavate kaupade kasuks kui ka need, kes otsustavad põhimõtete nimel Eesti tootjate toodangu kasuks. „Mina kuulun kindlasti sinna viimasesse rühma,“ lausus minister.

Maxima: odavtooteid Eestisse oodata pole

Kuigi Leedu Maximates on Vene turule mõeldud tooted müügil kuni neljandiku võrra soodsama hinnaga, pole idaturule mõeldud tooteid meie poodidesse esialgu oodata.

Maxima turundusdirektori Ty Lehtmäe sõnul Vene turule mõeldud tooteid Eesti Maximatesse oodata ei ole. "Esmalt kommenteerin mõne sõnaga olukorda Eesti piimatoodete turul seoses praegu käimasoleva diskussiooniga, mis puudutab võimalikku toodete ülejääki. Oleme ise suhelnud Eesti piimatootjatega ning saanud vastuseks, et ei ole selliseid idaturu tarbeks mõeldud jääke, mida oleks vaja kiiresti realiseerida. Seega hetkel ei näe me, et taoline vajadus eksisteeriks," rääkis Lehtmäe.

Kui rääkida Läti ja Leedu tootjatest, siis ka nendelt ei ole Lehtmäe sõnul Eesti kauplustesse planeeritud tarnida tavapärasest erinevas mahus ja idaturul realiseerimata tooteid. "Selline on olukord tänasel päeval – meie jaekett ei ole kokku puutunud Eesti ega ka Läti ja Leedu tootjate poolse suure müügisurvega," lausus Lehtmäe. "See ei tähenda, et olukord tulevikus ei võiks erineda. Kuid sellele saame reageerida alles siis, kui taoline vajadus tekib," võttis ta kokku

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960