Autor: Rainer Saad • 19. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MKM: Vene sanktsioonidest kannatavad enim piimatootjad

Lisaks Vene sanktsioonidele mõjutavad põllumajandusturgu mitmed tegurid, suurimad kannatajad on piimatootjad, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Järgneb majandusministeeriumi majandusanalüüsi valdkonna juhi Meelis Kitsingu kommentaar:

Põllumajandussaaduste turge mõjutavad paljud tegurid, sealhulgas globaalsed trendid ja ka Venemaa turukeeld. Põllumajandustoodete turud on tugevalt reguleeritud ja neid iseloomustab kõrge toetuste tase. Seega ei pruugi need turud toimida tavapärase loogika alusel ning nad on oluliselt paremini kaitstud ka globaalse konkurentsi eest.

Kui Venemaa impordikeelu tõttu ületab piimatoodete pakkumine nõudluse, siis võib hind alaneda. Hinnalanguse mõju sõltub suuresti sellest, kas Eesti ettevõtjad suudavad oma tooteid turustada teistel turgudel. Kui nõudlus Eesti toodangu järele teistel turgudel kasvab, siis vähendab see Vene embargo mõju. 

Suurim mõju on Vene impordikeelul piimatootjatele, kelle ekspordis on Venemaal kas otseselt või kaudselt (Läti ja Leedu kaudu) oluline roll. Äriregistri andmed ettevõtete Venemaa-suunalise ekspordi osas on puudulikud. 2013. aasta andmetel läks AS E-Piim toodangust väljapoole Euroopa Liitu kolmandik (14 miljonit eurot), ASi Estover toodangust viiendik (5 miljonit eurot), ASi Saaremaa Piimatööstus toodangust läks Venemaale kolmandik (7 miljonit eurot), AS Valio Eesti eksportis Venemaale toodangut 8% ulatuses (6 miljonit eurot) ja Leetu 4,5% (3,4 miljonit eurot), AS Maag eksport Venemaale oli 100 tuhat eurot ja Leetu üle 1 miljoni euro. AS Tere eksportis Venemaale 2012. aasta andmetel 6% müügitulust (5 miljonit eurot).

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960