Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puu- ja köögivilja töötleval tööstusel müügitulu ja efektiivsuse kasv

Puu- ja köögiviljatööstus tootis 2014. aasta 9 kuuga 39,5 mln euro väärtuses toodangut, millest ~40% eksporditi.

Vaatamata ekspordi ~20%le vähenemisele puu- ja köögivilja tootvate ettevõtete müügitulu kasvas. Puu- ja köögivilja töötlevate ettevõtete müügitulu oli 2014. aasta 9 kuuga 49,2 mln eurot, kasvades aastases võrdluses 5,2%.

Ettevõtted kasvatasid müügitulu, kuid samal ajal suutsid parandada efektiivsust ja kulusid kokku hoida. Selle tulemusel kasvas kasum üle 2 korra võrreldes eelmise aasta sama ajaga. 2014. aasta 9 kuuga oli puu ja köögivilja töötlevate ettevõtete kogukasum 3,2 mln eurot.

Müügitulude kiire kasv koos kulude kokkuhoiuga väljendus ka lisandväärtuse kasvus. Puu- ja köögiviljatööstuste poolt 2014. aasta 9 kuuga loodud puhas lisandväärtus oli esialgsetel andmetel 9,8 mln eurot, suurenedes eelmise aasta sama ajaga võrreldes 30,8%.

Lisandväärtuse kasv ületas oluliselt tööhõive kasvu, mille tulemusel tööviljakus suurenes. Puu- ja köögiviljatööstuses loodi 2014. aasta 9 kuuga 13,4 tuh eurot lisandväärtust töötaja kohta ehk 7,6% rohkem võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960