Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 2. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üle-eestilisest talgupäevast võtavad täna osa kümned tuhanded talgulised

Täna toimub kõikjal Eestis Teeme Ära talgupäev, millest võtavad osa kümned tuhanded eestimaalased. Tänavu korraldatakse talgupäeva raames 1754 talgut, kuhu on varahommikuse seisuga registreerunud üle 23 400 talgulise.

Talgupäeva meeskond kutsub kõiki inimesi vaatamata jahedale ja kohati vihmasele ilmale kodudest välja tulema, et kaasa aidata kodukandi ning kogukonna elu edenemisele.

Enim talguid korraldatakse täna Harjumaal ja Tallinnas, kuhu plaanitud 410 talgule on end kirja pannud üle 6700 inimese. Talgupealinna tiitlit on kindlustamas taas Saaremaa, kus toimub 188 talgut, millele on registreerunud üle 2200 talgulise. Pärnumaal on end osalejana kirja pannud samuti üle 2000 talgulise, Tartumaal üle 1800 talgulise. Ida-Virumaal, Lääne-Virumaal, Läänemaal, Järvamaal ja Valgamaal on registreerunud rohkem kui 1000 talgulist.

Talgupäeva meeskond ja Päästeamet kutsuvad järgima ohutusnõudeid, et tagada talgutel nii tule- ja veeohutus kui ka tööohutus. Lõhkekeha või seda meenutava objekti leidmisel ei tohi seda puudutada, vaid tuleb minna kaugemale ja teavitada koheselt Päästeametit numbril 112. Kui talgulised avastavad katmata luukidega kaeve või muid ohtlikke rajatisi, soovitatakse neist teada anda päästeala infotelefonile 1524. Talgutel veekogude ääres tuleks tähelepanelikult jälgida lapsi.

Talgupäev algab enamikus talgupaikades kell 10 või kell 11, mõned talgud algavad ka lõunal ja mõned peetakse lähematel päevadel. Tänavu korraldatakse mitmeid tuleohutusega seotud talguid, samuti toimub talguid mereäärsetes paikades ning tänaseni saab kodudest ära tuua ka kasutuskõlblikke värvijääke. Täpsema info kasutuskõlblike värvijääkide kogumise tingimuste ja vastuvõtu kohtade osas leiab aadressilt: http://www.teemeara.ee/uudised/varvide-taaskasutus

Traditsiooniliselt toimub talgupäeval enim küla-, heakorra- ja looduskaitse talguid, järjest rohkem ka korteriühistute talguid ning noorte ja noortekeskustega seotud talguid. Paiguti koristatakse prügi, mõnes kohas peetakse pärast tööd ka mõttetalguid.

Tänavu esmakordselt saavad kõik registreeritud talgulised endale talguhundi passi, mis võimasõidusoodustus talgulistele kehtib 1.-14. maini ja Eesti Bussi soodustus kõikidel liinidel üle Eesti ldab muuhulgas sõita talgutele rongi- ja bussiga poole hinnaga. Elroni kehtib 1.-4. maini, mõlema soodustuse saamiseks tuleb esitada talguhundi pass koos isikut tõendava dokumendiga. Sarnaselt eelmistele aastatele maksab Töötukassa registreeritud töötutele talgutööl osalemise eest sõidutoetust.

Talgupäeva tegemisi ja emotsioone kajastavad täna jooksvalt mitmed raadiojaamad: ERR Vikerraadio hommikuprogramm Vikerhommik aitab talgulistel ärgata, talgujuttu räägivad ka Vikerraadio saade Perepilt ning Raadio Kuku saade Ilmaparandaja. Talgupaikadest kogunevaid vahetuid muljeid saab kogu päeva jooksul jälgida talguveebist aadressil www.teemeara.ee/otse

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Päästeamet, Eesti Meremuuseum, Vivacolor, Tallinna Sadam, Tamrex, Itella SmartPOST, Vizeum, Nordic Hotel Forum, Tere jt.

Värskeid muljeid talgupäevast leiab aadressilt http://www.teemeara.ee/otse

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960