Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 16. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sangla Turvas taotleb iseenda pankrotti

Puhja valla suurim tööandja Sangla Turvas taotleb iseenda pankrotti. Seni on 90 protsenti ettevõtte toodangust läinud partnerile Rootsi, kes neilt enam briketti ei osta. Samas ei võimalda leping Sanglal briketti ka teistele ettevõttetele müüa, vahendab ERR uudised.

Ettevõte pole töötajatele palka maksnud juba kaks viimast kuud ja pankroti väljakuulutamisel ohustab töötuks jäämine 54 inimest, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Sangla Turvas viis märtsi lõpus kohtusse panktoriavalduse, sest oli muutunud maksejõuetuks.

Turba tootmisega tegeleva ettevõttel oli peamiselt kaks suunda - üks kohalikele elanikele kommunaalteenuste pakkumine ja teine briketitootmine Rootsi ettevõttele.

Rootsi ettevõte pole ettevõtte sõnul lepingust kinni pidanud ja siis tekkisid makseraskused. Laod on täis Rootsi ettevõttele mõeldud briketti, teistele seda müüa ei saa ja uut toodangut pole kuhugi panna.

"Minu soovitus oli antud situatsioonis leida lahendused ettevõtte juhtkonna ja panga vahel. Ettevõtte juhtkonna poolt algselt peeti läbirääkimisi, aga hilisemalt selgitati, et neil ei ole usku, mis nad pangaga rääkisid," ütles ajutune pankrotihaldur Olev Kuklase.

Ka kohtusaalis kinnitas juhatuse liige Kalle Kivaste, et tal puudub idee, kuidas jätkata.

"Kui ettevõtte juhil puudub huvi ja ind siis ettevõte on pankrotis," lisas Kuklase.

Ettevõte Sangla Turvas  "Aktuaalsele kaamerale" ühtegi kommentaari pankroti kohta öelda ei tahtnud. Küll aga toob ettevõtte pankrot kaasa ligi 54 inimese tööta jäämise ettevõttes, kes praeguseks on jäänud juba ilma kahest kuupalgast.

"54 töötajat, kellest täna on hõivatud kümme töötajat, ülejäänutele on palk maksmata," märkis Kuklase.

Küll aga võib juhtuda et pärast pankroti väljakuulutamist ostab keegi pankrotihalduri vahendusel terve ettevõtte kompleksina ära ja inimesed ikkagi tööta ei jää.

Kaugküte, joogivesi ja kanalisatsioon on teenused, mida Sangla Turvas Puhja alevikule pakub. Pankrott ei tähenda, aga ligemale 500 inimese veeta jäämist.

"Eesti riigi seadustega on täna elutähtsate teenuste osutamine igati tagatud. Nii joogivee kui ka kaugkütte osas. Need antakse kas siis üle omavalitsusele või teisele ettevõttele ja see kõik toimib edasi nii nagu siiani," sõnas Puhja vallavolikogu esimees Vahur Jaakmaa.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960