Autor: Mariliis Pinn • 21. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailma võimsaim metsaäke valmistab metsa istutuseks ette

Metsa istutamine on täies hoos. Selleks, et töö paremini sujuks, tuleb pind ette valmistada - siin aitab töö lihtsalt ära teha maailma võimsaim metsaäke.

Metsaäke on künnimasin, mis on mõeldud metsaalust segi pöörama. Tavapäraselt on kasutusel kahe kettega masinad, mis künnavad kaks vagu. Tavaliselt on kettal kümme hammast ja need on kinnitatud vastakuti terasraamile. On vabalt pöörlevate ketastega mudeleid, kui seadmeid mille kettad panevad pöörlema mootorid. Keskmiselt kaalub metsaäke 2-3,5 tonni ja nende vedamiseks on vaja roomikut või traktorit, millel võiks vähemalt 120 hobujõudu olla.

Töödades künnab äke kaks vagu, mille kõrvale tekib orgaanilise aine ja mulla vall. Vaod tulevad sügavamad või madalamad, sõltuvalt äke kaalust ja ketaste kaldanurgast. Mootoriga mudelid suudavad teha sügavamaid vagusid.

Metsaäked on kõige efektiivsemad mõõdukalt niiskes pinnases ja neid ei tohiks kasutada liigniiskel maastikul. Äkeid saab kasutada kerge kaldega nõlvadel ja tuleks mitte viia järskudele mägedele. Ka ei sobi see maastikule, mille mullakiht on õhuke. Hästi sobivad liivasavimullad ja jämedateralised mullad.

Metsaäkked sobivad pinnase ettevalmistamisel nii istutamiseks, külviks kui ka looduslikuks uuendamiseks.

Võimsaim metsaäke - Bracke T26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bracke T26 on äke, mida peetakse maailma võimsamaks, seade suudab hakkama saada kive ja roikad, kände täis pinnasega.Seadme vedamiseks on vaja võimast traktorit ja see tagab puutaimedele parimad ellujäämivõimalused.Seadmel on artikuleeritud disain, mis muudab selle mitmekülgseks ja lihtsasti manööverdavaks. See manööverdub lihtsalt üle kivide ja kändude ning ei jäta pahupidi pööramata tükkigi maad. Selline metsaäke on parim just vahelduval maastikul.Äke ketaste pöölemisnurki, käppade asendit, tõsterõhke ja kõike saab vastavalt maastikule jooksvalt seadistada.

Eelised- kõrge tootlikkus- ei toimi suurte kalletega pinndadel

- madal kulu- loob hea pinnase istutamiseks- loob head valikud istutuskohtade leidmiseksPuudused

- suured kivid ja kännud vähendavad tootlikkust- ei sobi õhukese mullaga või kivise pinnasele metsaalusele

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960