Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 16. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ: noori köidab toidutehnika ja tootearendus

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) keemia- ja materjalitehnoloogia teaduskonnas esitati kõige rohkem avaldusi toidutehnika ja tootearenduse erialale – bakalaureuseastmes 108 ning magistriastmes 40. Kokku on mõlemas õppeastmes 148 toidutehnikahuvilist.

Bakalaureuseastmes on toidutehnika ja tootearendus ühtlasi ka kõige suurema konkursiga erialaks, kus ühele õppekohale kandideerib peaaegu kolm inimest. „Kuna eriala lõpetanutel on võimalus tööle asuda toidutööstuse või mistahes toitlustamise või toidu käitlemisega seotud ettevõtetesse, siis on loogiline, et aastast aastasse peavad noored just seda eriala üheks teaduskonna atraktiivseimaks,“ kommenteeris eriala populaarsust TTÜ keemia- ja materjalitehnoloogia teaduskonna dekaani kohusetäitja professor Vahur Oja. 

Magistriõppes oli kõige tihedam konkurss inglisekeelsele magistriõppekavale „Materjalid ja protsessid jätkusuutlikus energeetikas“, mis on TTÜ  ja Tartu Ülikooli ühisõppekava. Selle raames toimub õppetöö kahel semestril Tallinnas ning ühel semestril Tartus. Dekaani kohusetäitja Vahur Oja sõnul seletab õppekava populaarsust see, et see pakub unikaalse võimaluse analüüsida energeetika protsesse kaasaegselt ja jätkusuutlikult. „Sealjuures pole eesmärgiks mitte toota rohkem, vaid tarbida efektiivsemalt,“ rõhutas professor Oja.

Õppekohtade täituvus näitab noorte laialdast huvi tehnoloogiliste erialade vastu

Positiivseks võib pidada seda, et keemia- ja materjalitehnoloogia teaduskonnas ei esitatud ühelegi erialale vähem avaldusi, kui oli õppekohti. Teaduskonna madalaim konkurss oli puidu- ja tekstiilitehnoloogia bakalaureuseastme õppekavale, kus 30 kohale laekus 40 avaldust. Dekaani kohusetäitja Vahur Oja pidas konkurssi teaduskonna lõikes õnnestunuks. „Lõplikud numbrid selguvad küll alles siis, kui kõik on oma õppimatulemise kinnitanud, kuid praeguste näitajate järgi saab loota, et õppekohti tühjaks ei jää,“ sõnas professor Oja.

Kokku laekus keemia- ja materjalitehnoloogia teaduskonna bakalaureuseõppe erialadele 199 ning magistriõppe erialadele 121 avaldust. Lisaks eelpoolnimetatud erialadele oli bakalaureuseastme keemia- ja keskkonnakaitse tehnoloogia erialale avaldusi 51. Magistriõppes oli samale erialale avaldusi 28 ning puidu- ja plastitehnoloogia erialale 30. 

Tallinna Tehnikaülikoolile (TTÜ) esitati tänavu 11 047 sisseastumisavaldust, mis on ligi 11% enam kui eelmisel aastal. Kokku võtab TTÜ tänavu vastu ligikaudu 4000 uut üliõpilast ühtekokku 104-le erialale. Bakalaureuse-, inseneri- ja rakenduskõrgharidusõppes on vastuvõtt 50 erialale, magistriõppes 44-le ning doktoriõppes 10-le õppekavale.

1918. aastal asutatud TTÜ on Eesti ainus tehnoloogiaülikool, mille unikaalsus peitub tehnika, loodus-, täppis-, sotsiaal- ja terviseteaduste sünergias. TTÜ vastutab inseneride ja tehnikateadlaste järelkasvu tagamise eest. Ülikoolis on üle 13 000 üliõpilase, ligikaudu 700 õppejõudu ja rohkem kui pooltuhat teadustöötajat, TTÜ vilistlaste arv ulatub 65 000-ni. Rohkem kui 50 hektaril laiuv TTÜ linnak hõlmab 72 ehitist. Lisaks kaheksale teaduskonnale asuvad siin IT Kolledž ja Tallinna Teaduspark, mis koondab üle 150 kõrgtehnoloogia ettevõtte. TTÜ-l on eraldiseisvad kolledžid Kuressaares, Tartus, Kohtla-Järvel ja Tallinnas, ülikooli uusimaks kolledžiks on Eesti Mereakadeemia. Üliõpilastele pakutakse suurepärast tudengi- ja kultuurielu, ülikooli majutus- ja sportimisvõimalused on ühed parimad Põhja-Euroopas.

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960