Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 19. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Avatud talud said avalöögi Takkasaare talus

19. juulil toimus esimene üle-eestiline avatud talude päev, kus külastajatele avasid oma uksed ligi 150 talu ja põllumajandusettevõtet.

"Kodumaine toidutootmine on nii suur asi, et iga inimene võiks teada, kuidas Eesti toit kasvab,“ ütles maaeluminister Urmas Kruuse. „Esimese üle-eestilise avatud talude päevaga alustame loodetavasti uut traditsiooni, millega teeots maale saab Eesti inimestele jälle natuke tuttavamaks. Samuti võiks ju igal perel olla nii-öelda oma talunik, kelle käest otse näiteks talusinki, mett või talvekartulit osta.“

Maaeluministri sõnul saab igaüks põllumehe toeks palju ära teha. "See ei nõua suurt vaeva - igapäevaselt tasub eelistada kodumaist toidukaupa või veelgi parem, leida endale põllumees, kellelt toit otse osta," sõnas minister Kruuse.

Takkasaare talus juba neljandad avatud talude päevad

Järvamaal on avatud talude päevad kujunenud traditsiooniks. Takkasaare talus on need juba neljandat korda.

Taluperemees Arvo Kuutok on Tallinnas sündinud ja kasvanud ja peale abiellumist kolinud Türile. Mõne aja möödudes sai aga alustatud äia talus toimetamist. Esimene töö talus oli maaparandus, sest põllud olid võsas ja seejärel ehitus, sest hooned olid hävinud. „Nende taastamine oligi talu esimene etapp. Siis sai ehitatud uus laut ja alustatud karja suurendamist, nüüd on meil 200 pealine kari. Lisaks tegeleb talu teraviljakasvatusega. Oma loomad toidame oma viljaga. Ostame ainult soola ja mineraalid,“ tutvustas Kuutok talus tehtut. „Täna saab meie juures näha kõike, mis meil on - saab ära arvata, mis vili mingi on, saab koort teha, saab loomi näha. Naabrinaine tõi ka oma kanad- jänesed meie õuele. Soovin kõigile huvitavat päeva!“

Vaata fotosid tänasest üritusest:

 

TASUB TAEDA:

•                    Üle-eestilist avatud talude päeva korraldavad Põllumajandusministeerium ja Maamajanduse Infokeskus koostöös Eesti Põllumeeste Keskliidu, Eestimaa Talupidajate Keskliidu, Järva Arengu Partnerite ja Lõuna-Järva Koostöökoguga. Avatud talude päeva korraldamist rahastatakse Eesti maaelu arengukavast 2014–2020 ja Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondist.

•                    Eesti Põllumeeste Keskliit ja Eestimaa Talupidajate Keskliit on kokku pannud eriprogrammid, mille raames viivad tasuta bussid kokku üle 250 inimese avatud taludesse. Bussid väljuvad Tallinnast, Tartust, Viljandist, Pärnust ja Rakverest.•                    Avatud talude päevi korraldatakse paljudes riikides üle maailma, sh näiteks Soomes, Rootsis, Belgias, Suurbritannias, Itaalias, Portugalis, Austraalias, Kanadas, USAs ja mitmetes teistes riikides. Eestis on avatud talude päevi seni korraldatud Järvamaal, kust avatud talude päeva idee sai Eestis ka alguse, Saaremaal ja Pandiveres.•                    Mitmetes riikides on üritus kasvanud väga rahvarohkeks ja see on tavapärane, et suvel talusid külastatakse.

 

Avatud talud said avalöögi Takkasaare talus
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960