Autor: Eliisa Matsalu • 11. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Murakas: valitsus karistab ettevõtjaid

Valitsuse otsus töötuskindlustusmakse mitte alandada on kahetsusväärne, leiab E-Piima juht Jaanus Murakas. Kõrged tööjõumaksud rikuvad ettevõtluskeskkonda.

Valitsus kehtestas eile töötuskindlustuse makse määrad aastateks 2016–2019, milleks on 1,6% kindlustatule ning 0,8% tööandjale. See tähendab, et hoolimata töötukassa nõukogu ettepanekust töötuskindlustusmakse määrasid ei alandata.

E-Piima juhi Jaanus Murakase sõnul on valitsuse otsus kahetsusväärne. „On ju lubatud, et hoitakse tööjõuga seonduvate maksude ja kulude vähendamise suunda,“ ütles ta. Murakas lisas, et kõigile on teada Eesti kõrged tööjõumaksud, mis pidurdavad siinset ettevõtluskeskkonda. „Vahepeal räägitakse, et Eestis on maksuparadiis, kuid tegelikult peetakse sellega silmas vaid seda, et meil puudub ettevõtete tulumaks,“ rääkis Murakas. Paljud ettevõtted aga kasumini ei jõuagi, kui peavad kohe alguses nii palju tööjõukuludele panustama. „See teeb meid konkurentsivõimetuks,“ ütles ta.

Muraka sõnul jääb mulje, justkui üritaks riik ettevõtteid kõrgete tööjõumaksudega karistada. Ta selgitas, et praegune maksusüsteem on pahede maksustamise suunaga – näiteks tõstetakse nii kütuse- kui ka alkoholiaktsiisi. „Kõrgete tööjõumaksudega justkui karistatakse ettevõtjaid selle eest, et võtame kedagi tööle,“ ütles ta.

Murakas leiab, et ettevõtluskeskkonda parandaks hoopis see, kui maksustataks ettevõtete kasum. Sellisel juhul oleks maksude kogumine ettevõtete võimekuse järgi rohkem tasakaalus.

Loe lisaks:

Valitsus kehtestas eilsel istungil töötuskindlustuse makse määrad aastateks 2016–2019, milleks on 1,6% kindlustatule ning 0,8% tööandjale. Need jäävad senisele tasemele.

Töötukassa nõukogu esitas valitsusele ettepaneku, et kindlustatu töötuskindlustusemakse määr oleks 1,6% ja tööandja töötuskindlustusmakse 0,8% ning alates 2017. aastast need määrad langeks: kindlustatu töötuskindlustusemakse oleks 1,4% ja tööandja töötuskindlustusmakse 0,7%.

Valitsus ei toetanud töötuskindlustusmakse määrade muutmist, tuginedes rahandusministeeriumi hinnangule, mille järgi maksemäärad peavad olema stabiilsed ja pikalt ette teada.

Samuti kasvab töövõimereformi rakendumisel 1. juulil 2016 töötukassa klientide hulk ja teenused kordades ning puudub põhjalik analüüs, mis näitab töötukassa rahade jätkusuutlikkust teenuste osutamisel, põhjendas valitsuse kommunikatsioonibüroo oma pressiteates.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960