Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pakendiauditi tegemisest pääseb ligi 2000 ettevõtjat

Keskkonnaministeerium on ette valmistamas pakendiseaduse muutmise eelnõu, millega vabastataks ligi 2000 ettevõtet pakendiauditi tegemisest. Täna arutati teemat Riigikogu keskkonnakomisjonis.

Pakendiauditi tegemise kohustus kehtestati seetõttu, et oluline osa turule toodud pakenditest oli deklareerimata. Nimelt kohustab seadus pakendiettevõtjat turule toodud pakendite üle arvestust pidama ja tagama etteantud mahus nende kogumise ja taaskasutamise ning esitama vastavad andmed pakendiregistrisse.

2014. aasta kohta esitas pakendiregistrisse oma andmed üle 3300 pakendiettevõtja ja kõigil neil oli kohustus teha audiitorkontroll. Andmete kontrollimisel tekkisid probleemid audiitorite leidmise ja kõrgete audiitortasudega, eriti nendel pakendiettevõtjatel, kelle turule lastud pakendi kogus ületas vaid veidi andmete esitamise kohustuse piirmäära.

„Pakendiregistrisse esitatud andmete alusel on selge, et meil on ligikaudu 2000 pakendiettevõtet, kes lasevad turule vähem kui 5 tonni pakendeid aastas ja nende pakendiettevõtjate osatähtsus kogu turule lastud pakendikogusest on vaid kuni 2%. Seega pole edaspidi otstarbekas neil ettevõtetel pakendiauditit teha. Pakendiregistrisse andmeid esitada tuleb muidugi edaspidigi,“ selgitas keskkonnaminister Marko Pomerants.

Teine muudatus puudutab ettevõtjaid, kes lasevad turule rohkem kui 5 tonni pakendeid aastas ja on oma kohustused taaskasutusorganisatsioonile (Eesti Taaskasutusorganisatsioon, Tootjavastutusorganisatsioon OÜ, MTÜ Eesti Pakendiringlus, Eesti Pandipakend jne) üle andnud. Sellised ettevõtted peavad oma pakendiregistrisse esitatavad andmed kontrollima põhjendatud kindlustandva töövõtuna. Sarnaselt kehtiva pakendiseaduse tekstile tuleb sõltumatu vandeaudiitori töövõtu aruanne esitada taaskasutusorganisatsioonile.

Põhjendatud kindlustandev töövõtt on audiitortegevuses oma iseloomult põhjalikum ja mahukam kontroll, kui senini kehtinud piiratud kindlustandev töövõtt. Seega tagab muudatus suurema kindluse esitatavate andmete õigsuses ja vähendab riske.

Pakendiregistrile käesolevaks ajaks esitatud andmete alusel jõudis eelmisel aastal Eestis turule 148 400 tonni pakendeid, neist tekkinud jäätmetest koguti ja taaskasutati 68%. Kohustuslik on taaskasutada vähemalt 60% pakendijäätmetest.

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960