Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvel hakkavad kehtima täiendavad püügikitsendused

Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvel tegutsevatel kaluritel tuleb alates 21. oktoobrist muuta oma erinevad mõrrad selektiivsemaks ehk suurendada mõrdade silmasuurust 90 millimeetrini või need üldse püügilt eemaldada, et vältida keelatud või alamõõdulise kala suurt väljapüüki.

„Probleem on lihtne – kui kasutatakse mõrdasid, mille juht- ja kariaias või päras on silmasuurus alla 90 mm, siis satub püügivahendisse märkimisväärne kogus alamõõdulist koha ja praegu juba kvoodi täitumise tõttu keelatud ahvenat. Saak vajab väga põhjalikku sorteerimist ja ligikaudu 90% vajab vette tagasi laskmist,“ selgitas keskkonnaminister Marko Pomerants püügikitsenduse vajalikkust.

Kui kasutada mõrdasid, mille silmasuurus on rohkem kui 90 mm, satub ahvenat ja alamõõdulist koha püügivahenditesse märksa vähem ning kalad, kes siis veel püünisesse jäävad, saab elusalt vette tagasi lasta.

Latikat, haugi ja koha võib edasi püüda suurema silmaga mõrdade, nakkevõrkude ja kuni 31. oktoobrini ka põhjanoodaga, mille silmasuurus on 110 mm.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960