Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 28. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parlament lükkas tagasi riikliku GMO impordikeelu ettepaneku 

Täna lükkas EP tagasi eelnõu, mis oleks lubanud ELi liikmesriikidel piirata või keelata ELi poolt heakskiidu saanud GM toidu ja sööda müüki ning kasutamist enda territooriumil.

Saadikud on avaldanud muret, et eelnõu  sätteid on keeruline kohaldada ja see võib viia piirikontrolli taastamiseni GMOsid pooldavate ja nende vastu olevate riikide vahel. EP liikmed tegid Euroopa Komisjonile üleskutse esitada uus ettepanek.

"Tänane hääletus andis selge signaali Euroopa Komisjonile. See eelnõu võib pea peale pöörata kõik ühtse turu ja tolliliidu osas tänaseni saavutatu," ütles raportöör Giovanni La Via (EPP, IT), kelle soovitus eelnõu tagasi lükata kiideti heaks häältega 557 poolt, 75 vastu, 38 erapooletut."Usun, et sellel ettepanekul võivad olla negatiivsed tagajärjed ELi põllumajandusele ja see võib mõjuda negatiivselt ka impordile. Samuti on avaldatud muret selle üle,  kas ettepanekut on võimalik kohaldada, sest ELis puudub piirikontroll," lisas ta.

Euroopa Komisjon esitas ettepaneku, mis muudaks kehtivaid ELi reegleid ja lubaks liikmesriikidel piirata või keelata ELi poolt heaks kiidetud GM toidu ja sööda lubamist oma territooriumile, 22. aprillil 2015.

Euroopa Komisjon soovis, et ettepanek toimiks samadel alustel kui teine ELi direktiiv, mis puudutab GMOde kultiveerimist. Direktiiviga, mis jõustus 2015 a. aprillis,  lubatakse liikmesriikidel keelustada ELi tasemel heaks kiidetud GMOde kultiveerimine oma territooriumil.

Kui kultiveerimine toimub ühes liikmesriigis, siis GMOde müük on piiriülene ja seega oleks riiklike piirangute kehtestamine "müügile ja kasutamisele" keeruline või võimatu ilma, et sellega kaasneks piirikontrollide kehtestamine.

Urmas Paeti sõnul muudab ettepaneku rakendamise sisuliselt mittetäidetavaks see, et ELi sisepiiridel puudub tolli- ja piirikontroll. "Kontrolli taastamine muudaks aga olematuks Euroopa tolliliidu ja ühtse turu majanduslikud ning poliitilised saavutused," ütles Paet.

Edasised sammud

Euroopa Komisjoni tervishoiu ja toiduohutuse volinik Vytenis Andriukaitis on öelnud, et Euroopa Komisjon ei võta oma ettepanekut tagasi. Eelnõud arutavad nüüd ELi ministrid.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960