Autor: Alyona Stadnik • 29. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rumeenia investeerimisfond valis pankrotitoimkonna

Täna toimus Harju maakohtus Rumeenias kinnistustesse investeerinud ning pankrotistunud Nord Hill Land Portfolio esimene võlausaldajate koosolek, kus valiti pankrotoimkond, mis on osa investorite esindaja vandeadvokaadi Maria Mägi-Rohtmetsa sõnul võlakirjainvestorite eksitamise ja hämamise etapi lõpp.

"Tänase võlausaldajate üldkoosolekuga saab lugeda lõppenuks aastaid kestnud võlakirjainvestorite eksitamise ja hämamise etapi," ütles osa Swedbanki kliente esindav vandeadvokaat Maria Mägi-Rohtmets. „Ametisse  kinnitatud pankrotihaldur ja toimkond saavad alustada objektiivse tõe väljaselgitamist, nõuda dokumentide üleandmist ja asjakohaseid seletusi võlgniku tegevuse kohta otsuseid vastu võtnud isikutelt. Kuna kohus on pidanud maksejõuetuse põhjuseks rasket juhtimisviga, siis seab haldurile kohustuse selgitada välja süüdlased ja kasutada vajalikke õiguskaitsevahendeid.“

Ta lisas, et investorite huvide kaitseks kaalub advokaat nõuete esitamist võlgnikuga solidaarselt vastutavate isikute vastu. Investorid näevad praegu kohustatud isikutena eeskätt neid, kes omasid tegelikku kontrolli investeerimisprogrammi juhtimise üle. Emissioonitingimuste kohaselt oli peamiste küsimuste otsustamine emaettevõtja nõukogu pädevuses.

Esimesele võlausaldajate koosolekule oli tulnud kümmekond võlausaldajat ja nende esindajat. Kohal oli vandadvokaat Maria Mägi-Rohtmets, kes esindas 7911 häält, Bond Recovery, kuhu alla on koondunud Swedbanki privaatpanganduse kliendid ja kes esindas 6005 häält, kohal oli ka Swedbanki esindaja, kes esindas 1374 häält.

Pankrotihalduri Peeter Sepperi sõnul oli temale 22. oktoobri seisuga laekunud võlausaldajatelt nõudeid 12,8 miljoni euro ulatuses. „Tervendamise võimalust ma ei näe ja kompromissettepanekut ei ole võlgnik esindanud,“ märkis Sepper.

Võlausaldajad tundsid koosolekul huvi selle vastu, kuidas plaanib haldur kinnistute väärtust hinnata. Sepperi sõnul on Rumeenias isikud, kes on nende maadega tegelenud ja need maad on olnud ka müügis. Tema sõnul on üks variant, kui on raha, tellida maade hindamine. "Seda selleks, et kõik võlausaldajad oleksid rahul," põhjendas ta.

2010. aasta aktis on Sepperi sõnul kirjas, et maad maksavad 1,3 miljonit eurot. Ta lisas, et tema on huvitatud sellest, et nende maade hindamine toimuks, kuid selle otsuse taga on pankrotitoimkond.

Maria Mägi-Rohtmets ütles, et maade hindamine on kõikide soov. „Seda oleks pidanud ammu tegema ja nüüd saab seda teha pankrotimenetluse käigus,“ sõnas ta.

Võlausaldajate koosolekul valiti kolmeliikmeline pankrotitoimkond: Bond Recovery finantsnõustaja Glen Madis, Tallinna volikogu liige Kaupo Nõlvak ja Advokaadibüroo Kraavi & Partnerid jurist Erki Siht. Otsustati ka nõude suurus, milleks on 50 000 eurot ehk võlausaldaja, kelle nõue on 50 000 või väiksem, saab oma nõude pankrotitoimkonnale esitada.

Toimkond kohtub esimest korda 3. novembril. Siis valitakse toimkonna esimees, kuulatakse halduri pakutud tegevuskava ning toimub arutelu. "Kindlasti on üks eesmärk, et haldurile antakse üle võimalikult kiiresti kogu Nord Hill Land Portfolioga seotud dokumentatsioon, et selgitada välja kõik osapooled, kes on olnud kohtu kinnitatud raske juhtimisvea osalised," ütles Madis.

Loe pikemalt Äripäeva veebist.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960