Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 11. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Silmupüüdjate õiguskuulekus jätab endiselt soovida

Eelmisel nädalal Narva jõel läbi viidud reidil avastasid inspektorid taas üle poolesaja märgistamata silmutorbiku ja mitu statsionaarset silmupüünist.

„Ehkki selle sügise suurematest reididest ei ole palju aega möödas, leidsime seegi kord mitu märgistamata silmutorbikute jada kokku 561 silmutorbikuga,“ ütles Keskkonnainspektsiooni Ida-Virumaa büroo juhataja Aivar Lainjärv.

Lisaks sellele likvideerisid inspektorid kaheksa kividest ja laudadest ehitatud statsionaarset silmupüünist, mis paiknesid Narva promenaadi vahetus läheduses ja mis tundusid olevat ehitatud üsna hiljuti.

Seekordse reidi tulemusena alustati ka kaks väärteomenetlust. Eelmine suurem reid toimus Narva jõel novembri alguses ja siis avastasid inspektorid 3888 nõuetekohaselt tähistamata silmutorbikut. Samuti eemaldasid inspektorid püügilt neli jada põhjusel, et kalapüügiloaga lubatud 78 silmutorbiku asemel oli püügile seatud 271 torbikut. Juhtumiga seoses alustati väärteomenetlus, mis on praegu veel pooleli.

Oktoobri alguses toimunud reidi käigus eemaldati jõest 1980 tähistamata silmutorbikut, millest suur osa oli korkideta ja väljanägemise järgi juba pikemat aega vees olnud.

„Sel sügisel läbi viidud reidide põhjal võib öelda, et silmupüügil on olukord on paranenud, aga kuna õiguskuulekuses on endiselt vajakajäämisi, ei saa me kontrolli mahtu vähendada,“ märkis Lainjärv.

Jõesilmusid saavad püüda vaid kalapüügiluba omavad kutselised kalurid teatud arvu silmutorbikutega. Lubatud silmutorbikute arv on märgitud püügiloale. Harrastuspüügiks silmupüügilube ei väljastata.

Kõiki eelnimetatud Narva jõe silmupüügireide on rahaliselt toetanud Eesti Keskkonnainvesteeringute Keskus.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960