Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 30. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keskkonnateadlikkuse edendamisse suunatakse enam kui miljon eurot

Riik suunab KIKi keskkonnaprogrammi teise taotlusvooru kaudu keskkonnateadlikkuse projektidesse kokku 1 019 869 eurot. Rahastatakse 81 projekti, millest 27 on üle-eestilised ning mida toetatakse 558 193 euroga. Maakondadest on projektide arvult esimesel kohal Tartumaa 26 projektiga, mis saavad toetust 225 168 eurot.

Keskkonnaministri Marko Pomerantsi sõnul on lõppenud vooru puhul hea meel sellest, et sai anda toetust mitmele koolile ja muule asutusele rohelise kontori põhimõtete rakendamiseks. "Igapäevane praktiline keskkonnasäästlik tegutsemine on keskkonnahoiule vaieldamatult tulusam, kui  vaid sellest rääkimine. Toetasime  kuut sellist projekti kogusummas 41 965 eurot. Sama eesmärki kannavad ka koolides läbi viidavad keskkonnaprojektid,  kus teadmised loodusest ja keskkonnast viiakse kokku  praktikaga ja päriseluga," lisas Pomerants.  2015. aasta II taotlusvoorust said koolide keskkonnaprojektid 72 948 eurot.

Tegevuspõhiselt toetatakse rahaliselt suuremas mahus teavituskampaaniate korraldamist, summas 377 655 eurot. Eesti Loodusmuuseumile antakse näiteks kahe kampaania: „Ökosüsteemide silmatorkamatud dirigendid - samblad ja samblikud“ ning „Elurikkuse areng Balti mere basseinis“ elluviimiseks kokku 133 260 eurot.

Samuti edendatakse KIKi toetusel portaali www.kuhuviia.ee täiendamist ning tehakse  teavituskampaania  toidujäätmete ja toidukao vältimisest ja vähendamisest. Keskkonnaamet jätkab matkapäevade  ja looduskaitset tutvustavad ürituste läbiviimist.

Riik jätkab ka ETV-s suure vaadatavusega populaarse telesaate Osoon ja KUKU-s raadiosaate Ilmaparandaja toetamist. Positiivse rahastusotsuse said ka keskkonnaportaali  www.bioneer.ee  ja Loodusaja listi tegijad. Kokku toetatakse 13 keskkonnameedia projekti summas  236 115 eurot.

Kahes 2015. aasta keskkonnaprogrammi taotlusvoorust on KIKist toetust saanud kokku 417 keskkonnateadlikkuse projekti enam kui 3,3 miljonit eurot.

Alates 2014. aasta suvest on üldhariduskoolidel ja lasteaedadel taotlemine lihtsam ja kiirem, kuna etteantud tingimustel õppeprogrammide või laagrite läbiviimiseks saab toetust taotleda lihtsustatud korras. Järgmine lihtsustatud korras taotlusvoor avatakse juba 2016. aasta alguses.

Keskkonnaprogrammi rahatatakse keskkonnatasudest Eesti riigieelarvesse laekuvast rahast, mis investeeritakse KIKi kaudu kümnesse valdkonda. Kõiki KIKi keskkonnaprogrammist rahastatud projekte näeb SIIT .

SA Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) rahastab erinevaid keskkonnaprojekte Eesti keskkonnatasudest laekuvast rahast, CO2 kvoodimüügi tuludest ning Euroopa Liidu struktuurifondidest. Lisaks pakub KIK võimalust taotleda sihtotstarbelist laenu keskkonnaprojektide elluviimiseks. Sel aastal tähistab KIK viieteistkümnendat tegutsemisaastat. Kokku on KIKist selle aja jooksul toetust saanud üle 18 tuhande projekti.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960