Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 17. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: Oilseeds Trade põllupäev Savikoti Agros

Fotod: Oilseeds Trade põllupäev Savikoti Agros
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Vaatamata eilsele suurele vihmasajule oli üle 120 põllumehe tulnud osalema Oilseeds Trade põllupäevale Savikoti Agros. Põlde tutvustas Savikoti Agro agronoom Tuuli Vaarak, kasvatamisalast nõu jagasid Oilseeds Trade piirkondlikud esindajad Teet Liiv ja Sulev Jams.

Põllutiiru alustati suvinisu ’Amulett’ põllul. Edasi siirduti vaatama talinisude põldkatseid, vaadati nii ’Janne’, ’Nordica’ kui ’Toras’ põlde. Seejärel vaadati üle kolme põldoa katsepõllud, seal oli siis võimalik vaadata sorte ’Tiffany’, ’Bioro’ ja ’Boxer’. Et Savikoti maad on meeltmööda nuutrile, siis vaadati üle ka nuutrikindla suvihübriidrapsi ’Menthal’ põld ning peale seda nuutrikindel talihübriidraps ’Mentor’.

Põllutiir lõppes lausvihmas hübriidrukki ’Brasetto’ põllul. Selle põllu on Savikoti Agro üles andnud ka tänavusele Viljelusvõistlusele. Oilseeds Agro agronoomi Tuuli Vaaraku sõnul on rukki kasvatamisel edu võtmeks eelkõige õige ajastamine. „Tänavu sai kõik tööd tehtud õigeaegselt. Põllu eelviljaks oli oder, külvasime 10. septembril normiga 80 kilo hektarile. Sügisel sai ka haigustõrjet tehtud Inputiga. Kevadel andsime põllule juba aprilli esimestel päevadel esimese väetise ja kuu lõpus teise. Kolmas pealtväetamine toimus 12. mail. Lisaks on põld saanud kaks korda Ekolist Standard leheväetist,“ rääkis 37 hektari suurusel võistluspõllul tehtud tööd lahti Vaarak. Ta lisas, et tema silmis on kõige suurema tähtsusega rukki puhul kõrretugevdamine ja Cerone on kasvuregulaatoritest parim valik. „Hetkel on põllu üldmulje kena, loodame, et tuleb ka hea saak ja koristama saab vist tänavu juba juuli viimastel päevadel.“

Oilseeds Trade on 100% Eesti kapitalil põhinev põllumajanduse teenindamisega seotud ettevõtete kontsern, mille areng on alates 2007. aastast läinud meeletul kiirusel. Näiteks vilja ja rapsi müük tonnides on viiekordistunud, kasvades 20 tuhandelt tonnilt pea 100 tuhande tonnini, ettevõtte käive on ületanud 40 miljoni euro piiri ja töötajate arv läheneb 60-le.

 

Oilseeds kaubamärgi alla koondub kaheksa täielikult eestimaisel kapitalil põhinevat ettevõtet – AS Oilseeds Trade, OÜ Jatiina, Oilseeds Agro OÜ, Oilseeds Agro Vigala, Savikoti Agro, Agraar Invest OÜ, UAB Oilseeds Trade ja SIA Oilseeds Trade.

Lupjamisdemo Savikoti maadel.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Tehnika vajas samuti ülevaatamist ja proovimist

Heino Laiapea annab ajaloolised plaanid Tuuli Vaarakule.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

KES AJALUGU EI MÄLETA …

Kultuurid, pind ja saagid 25. aastat tagasi:

Oder ’Otra’, 280 ha, saak 23,2 ts/ha (tollane saagikust arvestati tsentnerites);

Oder ’Roland’, 213 ha, saak 24,6 ts/ha;

Segavili (kaer), 108 ha, saak 35,4 ts/ha;

Talinisu ’Holme’, 82 ha, saak 31,3 ts/ha;

Suurima saagi andi katses talinisu ’Širvinta 1’ saagiga 59, 5 ts/ha.

Oilseedsi põllupäev Savikotis
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960