Fotod: Oilseeds Trade põllupäev Savikoti Agros

Fotod: Oilseeds Trade põllupäev Savikoti Agros
Fotod: Oilseeds Trade põllupäev Savikoti Agros

Vaatamata eilsele suurele vihmasajule oli üle 120 põllumehe tulnud osalema Oilseeds Trade põllupäevale Savikoti Agros. Põlde tutvustas Savikoti Agro agronoom Tuuli Vaarak, kasvatamisalast nõu jagasid Oilseeds Trade piirkondlikud esindajad Teet Liiv ja Sulev Jams.

Põllutiiru alustati suvinisu ’Amulett’ põllul. Edasi siirduti vaatama talinisude põldkatseid, vaadati nii ’Janne’, ’Nordica’ kui ’Toras’ põlde. Seejärel vaadati üle kolme põldoa katsepõllud, seal oli siis võimalik vaadata sorte ’Tiffany’, ’Bioro’ ja ’Boxer’. Et Savikoti maad on meeltmööda nuutrile, siis vaadati üle ka nuutrikindla suvihübriidrapsi ’Menthal’ põld ning peale seda nuutrikindel talihübriidraps ’Mentor’.

Põllutiir lõppes lausvihmas hübriidrukki ’Brasetto’ põllul. Selle põllu on Savikoti Agro üles andnud ka tänavusele Viljelusvõistlusele. Oilseeds Agro agronoomi Tuuli Vaaraku sõnul on rukki kasvatamisel edu võtmeks eelkõige õige ajastamine. „Tänavu sai kõik tööd tehtud õigeaegselt. Põllu eelviljaks oli oder, külvasime 10. septembril normiga 80 kilo hektarile. Sügisel sai ka haigustõrjet tehtud Inputiga. Kevadel andsime põllule juba aprilli esimestel päevadel esimese väetise ja kuu lõpus teise. Kolmas pealtväetamine toimus 12. mail. Lisaks on põld saanud kaks korda Ekolist Standard leheväetist,“ rääkis 37 hektari suurusel võistluspõllul tehtud tööd lahti Vaarak. Ta lisas, et tema silmis on kõige suurema tähtsusega rukki puhul kõrretugevdamine ja Cerone on kasvuregulaatoritest parim valik. „Hetkel on põllu üldmulje kena, loodame, et tuleb ka hea saak ja koristama saab vist tänavu juba juuli viimastel päevadel.“

Lupjamisdemo Savikoti maadel.
Lupjamisdemo Savikoti maadel.

Tehnika vajas samuti ülevaatamist ja proovimist. Et Oilseeds Trade tütarfirma Jatiina OÜ on tunnustatud Saksa põllumajandustehnika tootjate Deutz-Fahr, Amazone ja Krone ainuesindaja Eestis, siis loomulikult sai vaadata nii uusi Deutz-Fahr’i traktoreid, näha Amazone külvikut töötamas ja toimus ka firma Nordkalk poolt korraldatud lupjamise demo.

Heino Laiapea annab ajaloolised plaanid Tuuli Vaarakule.
Heino Laiapea annab ajaloolised plaanid Tuuli Vaarakule.

KES AJALUGU EI MÄLETA …

Endine Pärsti kolhoosi ajakirjanikust agronoom Heino Laiapea kinkis eilsel põllupäeval Savikoti Agro agronoomile nõukogudeaegsed väetusplaanid, sest maad, kus toona ja praegu teravilja kasvatatakse, on samad.

„Kasutada oli meil siis lihtväetised kaaliumkloriid ja superfosfaat. Vähesel hulgal oli kasutada ka diammofoss ja nitrofoska. Mikroväetisi jagus sel ajal vaid aiandussüsteemi majandidetele. Umbrohutõrjeks kasutasime peamiselt 2,4D amiinsoola. 1980ndate lõpus ilmus tõhus herbitsiid orasheinaga umbrohtunud põldude tarvis, see oli praeguse Roundapi eelkäija,  Utaal. Taimehaiguste tõrjeks panime paagisegudesse preparaati Tilt,“ meenutas Laiapea ja lisas, et väetamine käis majandis Vabariikliku Põllumajanduse Kemiseerimise Projekteerimisjaama koostatud väetiste kasutamise plaani alusel. Plaani koostamisel arvestati väetiste fonde ja kultuuride vajadusi. Et meie majandi territooriumil asus Põllumajanduskeemia mineraalväetiste ladu, siis majand laadis põllule külviks puisteväetise otse sealt. Kokkuhoid väetiste laadimisel, hoidmisel ja transpordil oli ilmselge.

Galerii

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised