Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 18. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: Eelmise aasta viljelusvõistluse võitjad Inglismaal

Eelmise aasta viljelusvõistluse võitjad Inglismaal
Foto: Margus Ameerikas
Eelmise aasta viljelusvõistluse võitjad Margus Lepp, Urmas Uustalu, Tanel Tõrvand, Aivar Treiberg ja Alar Mutli käisid 13.-14. juulil Inglismaal sealsete parimate viljelusvõistluse YEN (Yield Enhancement Network) osalejate põldudel kogemusi vahetamas.

Tegemist oli tõelise kogemuste vahetamisega, sest meie mehed mitte ainult ei õppinud vaid saime edastada ka oma kogemusi nagu võrdsed võrdsetega.

Sealset võistlust veavad taimefüsioloogia spetsialistid konsultatsioonikeskusest ADAS professor Roger Sylvester-Bradley juhtimisel. Põhirõhk pannakse uuringutele, et mis faktorid saagikust kõige enam limiteerivad (päikesepaiste, vesi, mullastik) ning et kui suur on iga võistluspõllu teoreetiline võimalik saak.Võistlust peetaksegi kõrgeima saagi ja suurime protsendi nimel, mis on teoreetilisele saagikusele kõige lähemal. Püüame nüüd ka Eesti viljelusvõistlusel taolised teoreetilised saagi võimalused välja arvutada. YEN toimub neljandat aastat ning tulukust pole nad senini hinnanud. Meie planeeritav saagi kvaliteedi hindamine oli samuti uudiseks. Lisaks on meil Eestis plaanis hinnata ka võistluspõldude energia, süsiniku ja NPK bilansid.

Video: Tom Bradshaw’s lugu 

Kogemuste vahetus toimus esimesel päeval ühe UK tuntuma põllumehe ja arvamusliidri Thomas Bradshaw põldudel.

Inglismaa viljelusvõistlus YEN

Rekordsaagid meil ja mujal maailmas

 

Teisel päeval arutasime kõrgete saakide saladusi YEN võistlusel osaleja Paul Sheardi ja agronoom Sebastian Pardoega Hoo farmist. Nõupidamisel teadus- ja konsultatsioonikeskuses NIAB osales lisaks sealsetele teaduritele ka Austraalia taimefüsioloog Tony Fischer ja taimefüsioloog John Foulkes Nottinghami ülikoolist.

Kolmas farm mida külastasme kuulus YEN 2013 aasta võitjale Mark Meansile.

Kui rapsi, rukki ja odraga on meie võistlejate rekordtulemused täiesti võrreldavad salsete tulemustega, siis nisu saagikuse tasemelt jääme veel kolmandku võrra alla. Eelmise aasta parim nisupõld andis meil 10,3 t/ha, Inglismaal 16,5 t/ha. Sealse farmi põldudel oligi vast üks õppereisi põnevamaid diskussioone, et mida peab tegema saamaks üle 15 t/ha nisusaake?   Margus Ameerikas arendusdirektor Baltic Agro AS

Viljelusvõistlejad Inglismaal
Foto: Margus Ameerikas
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960