Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Loe Bayeri ja Monsanto ühinemisest pikemalt

Werner Baumann ja Hugh Grant ühinemispäeval
Foto: Bayer
Bayer ja Monsanto teatasid 14. septembril, et allkirjastasid lõpliku ühinemislepingu, mille kohaselt omandab Bayer Monsanto sularahatehingu läbi hinnaga 128 USA dollarit aktsia kohta. Monsanto direktorite nõukogu, Bayeri juhatus ja Bayeri nõukogu kinnitasid lepingu ühehäälselt.

Monsanto aktsiahinna põhjal kauplemispäeva sulgemisel 9. mail 2016 ehk päev enne Bayeri esimest kirjalikku ettepanekut Monsantole lisandub tehinguga sellele hinnale lisakasum 44%.

 

„Meil on hea meel teatada kahe suure organisatsiooni ühinemisest. See on suur edusamm seemnetööstuses ning parandab Bayeri juhipositsiooni uuendusliku globaalse teadusettevõttena, mis on oma valdkonda puudutavates segmentides liidripositsioonil, pakkudes olulisi väärtusi oma osanikele, klientidele, töötajatele ja kogu ühiskonnale tervikuna,“ rääkis Bayer AG tegevdirektor Werner Baumann.

 „Ühinemisteade annab tunnistust meie kõigist saavutustest ja väärtusest, mida oleme Monsanto aktsionäridele loonud. Usume, et selline koostöö Bayeriga toob meie aktsionäridele kõige enam tulu ja kahtlemata just tänu sularahas läbi viidud tehingule,“ sõnas Monsanto president ja tegevdirektor Hugh Grant. 

Bayer ja Monsanto loovad ülemaailmse põllumajandusliidri

128 USA dollarit aktsia kohta sularahas läbi viidud tehingus tähendab Monsanto osanikele 44% suurust kasumit ja ettevõtte koguväärtust summas 66 miljardit USA dollarit; Eelduste kohaselt aastaringselt vältava koostöö tulemusel oluline väärtuse kasv summas umbes 1,5 miljardit USA dollarit pärast kolmandat aastat; samuti lisanduvad tänu integreeritud lahendustele koostöövõimalused järgnevatel aastatel; Bayeri aktsionärid teenivad ootuste kohaselt pärast esimest täisaastat kasvavat puhaskasumit aktsia kohta ja kolmandal aastal kahekohalise protsendipunkti võrra kasvavat puhaskasumit aktsia kohta; Eesmärgiks on olla Ameerika Ühendriikides nähtav, kuna ühendatud ettevõtete globaalne seemnete ja taimeomaduste haru ning Põhja-Ameerika äritegevuse peakorterid asuvad St. Louis’s.

Täiustatud lahendused kasvatajatele

Väärtuse loomine aktsionäridele on oluliseim

Rahastamine ja lepingu sõlmimise tingimused selged

Juhtimine saab toimuma USAst

Bayeri peamised finantsnõustajad ja struktureerivad pangad on BofA Merrill Lynch ja Credit Suisse, kes lisaks tehingut ka rahastavad. Lisafinantsnõustaja on Rothschild. Bayeri õigusnõustajad on Sullivan & Cromwell LLP, kes nõustasid ühinemise ja omandamise teemadel ja rahastusalast nõu jagasid Allen & Overy LLP.

Monsanto finantsnõustajaks olid Morgan Stanley & Co. ja Ducera Partners ning Wachtell, Lipton, Rosen & Katz on Monsanto õigusnõustajad.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960