Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 1. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leedu üks suurim toiduainetööstus plaanib laieneda Eestisse

Leedu üks suurim toiduainetööstus plaanib laieneda Eestisse
Foto: KG GROUP
Seni kuni Eesti ettevõtjad arutavad äri piiri taha viimise üle, mõtlevad meie naabrid teistviisi: Leedu üks suuremaid toiduainete tootjaid, AS KG Group, uurib tootmisüksuse avamise võimalust Eestis. Plaan on rajada siia kombisööda tehas.

Leedu ühe suurima toiduainetetööstuse KG Group nimi ilmub viimastel aastatel Baltimaade konteksti ühe tihedamini. Tütarettevõtte asutamine 2014. aastal Lätis ja kaks aastat hiljem Eestis koos jõudsa arenguga kodumaal, Leedus, ei jäta kahtlust selles, et kaugeleulatuvad holdinguplaanid tuginevad kindlale vundamendile.

„Meie kontserni ettevõtete arengut ehitatakse potentsiaalsete tuluallikate hoolikate uuringute järgi. Eesti – see on üks meie suuremaid eksporditurge ja samas ka lähedane ja meeldiv naaber. Ostame Eestist tooret juba praegu, näiteks teravilja. Miks siis mitte töödelda seda siinsamas valmistooteks? Oleme arvamusel, et sellise tootmise saaks käima panna Baltimaade suurima põllumajandustooteid töötleva ettevõtte, ?Si Kauno Grūdai, laiendusprojekti käigus. Antud juhul käib jutt kombisööda tehasest,“ räägib ASi KG GROUP juhatuse esimees Tautvydas Barštys.Tema sõnade kohaselt on ettevõtte arendusteenistused juba alustanud uue tootmisüksuse ehitamisvõimaluse uurimist või siis olemasoleva üksuse ostuvõimalust Eestis. Plaanime tehase võimsuseks 22 000 tonni kombisööta aastas. „Meie kogemus ja kombisööda unikaalne käsitlusviis lubavad mõelda uute tootmisvõimsuste avamisest naabermaades – Lätis ja Eestis. See võimaldaks vähendada logistikakulu ja suurendada müüki Lätis ja Eestis. Kuid peamine on olla alati tarbija kõrval. Investeeringu suurusest on veel vara rääkida, sest kõigepealt tuleb koostada projekt, kuid kahtlemata saab see olema aukartust äratav,“ räägib Barštys.KG Group – see on eriline ärifilosoofia, mis on ehitatud vastastikku seotud põllumajanduslike tootmiste kogu ahela kontrollile. Siin ei jää ükski etapp kõrvale. Kõik toimub holdingfirmas –suursõraliste sööda, sigade ja lindude sööda tootmisest kuni kiirnuudlite ja -putrude valmistamiseni, jahutootmisest kana poolfabrikaatide ja värske linnulihaga kauplemiseni. KG Group täna – see on rohkem kui 10 tegevussuunda ja üle 50 erineva nimetuse ja otstarbega toodet.

KG Groupist

Leedu holdingfirma tootevalikus on erilisel kohal kombisööt, eelsegud, valgu-vitamiini-mineraalide ja vitamiini-mineraalidega lisandid suursõraliste ja teiste koduloomade jaoks (sead, hobused, küülikud jt). Nende tootja Kauno Grūdai AS on Baltimaade üks suurimaid. Rohkem kui poolesajandise kogemusega ettevõttes toodetakse iga kuu üle 20 000 tonni kombisööta. Toormele on väljastatud kõik vajalikud kodumaised ja Euroopa laborite ekspertiisiotsused ning tootmisprotsess toimub rahvusvaheliste kvaliteedistandardite ja sertifikaadi GMP+ (Good Manufacturing Practice) nõuete kohaselt.

Kauno Grūdai AS peab oma ülesandeks mitte üksnes kvaliteetse sööda ja mineraalsete lisandite tootmist ja müüki koduloomade jaoks, vaid ka kestvat teaduslikku ja uurimisalast tööd selles valdkonnas. Ettevõtte eksperdid tutvustavad erialaseminaridel nende tulemustega regulaarselt potentsiaalseid partnereid, kliente ja teisi huvipooli.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960