Autor: Marge Ugezene • 20. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu Milli pettuses süüdistatavate ring arvatust laiem

Tartu Milli pettuses süüdistatavate ring arvatust laiem
Foto: Äripäev AS
Peale Tartu Milli esitas prokuratuur maksukohustuse varjamise süüdistuse firma endisele ostujuhile Leonid Dulubile, samuti Priit Saarele ja Meelis Jürimäele. Süüdimõistmisel võib jahutootja ilma jääda kuni 16 miljonist eurost.

Mehed, kes Lõuna ringkonnaprokuratuuri andmetel Dulubiga petuskeemi punusid, tunnistasid ennast süüdi kaks aastat tagasi. Mehed vahistati 2013. aasta oktoobris. Kui kokkuleppemenetlusega nõustunud Marko Moks, Margus Kolsar, Hendrik Elbe, Urmas Raudsepp, Raigo Lepp ja Mattis Jürimäe pääsesid tingimisi karistusega, siis Dulub pole ennast süüdi tunnistanud ja peab Priit Saare, Meelis Jürimäe ning varasema leivaisa Tartu Milliga kohtu ette astuma. Uurimise all oli veel Heinar Felix Mit, kuid temale prokuratuur süüdistust ei esitanud. Eelistungit ei ole paika pandud. Meelis Jürimäe on varem süüdi mõistetud ja karistust kandnud Tartu kaubahalli vara riisumise ja rahapesu eest 2,5 miljoni krooni ulatuses. Temaga koos oli kohtu all ka Priit Saar.

„Igasugune selline asi on põllumehele negatiivne uudis. Tartu Mill on ikkagi väga suur teraviljaostja ja mina teravilja kasvataja. Selline süüdistus mõjub halvasti kogu sektorile,“ kommenteeris teraviljakasvataja Mati Nurm, kes oli varem ka nõukogu liige põllumeeste ühistus Kevili, mille kaudu oma vilja turustab.Prokuratuuri luubi alla sattunud ühendus kasutas rohkem kui 30 variettevõtet, mille abil said nad näidata tehinguid, mida tegelikult ei tehtud..

Tartu Mill sai süüdistuse maksupettuses

Tartu Milli partneri, otse põllumeestelt kaupa ostva Baltic Agro juht Ants Puusta on äraootav, sest tema koostöö Tartu Milliga on sujuv. “Asjad peavad selgeks saama,” sõnas ta ja kinnitas, et nemad sarnase asjaga kaasa ei läheks. “Oleme turul kogu aeg väitnud, et me mingit varimajandust ei soosi, sest see teeb ka meie elu raskeks.”

Puusta rääkis, et nad teevad maksuametiga tihedat koostööd, et ebaausaid vahendajaid tabada. “Kui tekib üleöö ettevõtteid, kes hakkavad vilja vahendama, siis see ei ole jätkusuutlik ja reaalne tegevus. Nendele, kes on mittepõllumehed, on ka meie maksetähtaeg väga pikk – 60 päeva, et saaksime tausta kontrollida,” rääkis Puusta

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960