Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 28. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

REKORD: Uus-Meremaa talunik purustas ametliku nisusaagirekordi

REKORD: Uus-Meremaa talunik purustas ametliku nisusaagirekordi
Foto: Internet
Uus-Meremaal Canterbury regioonis Ashburtoni lähedal talu pidav Eric Watson püstitas Guinnessi rekordi talinisuga, saades 11. hektari suuruselt põllult saaki keskmiselt 16,79 t/ha. See ületab eelmise rekordi 16,52 t/ha, mille saavutas 2015. aastal Northumberlandi talunik Rod Smith.

Eric Watsoni põllul kasvas Suurbritannias aretatud talinisusort ’Oakley’.

Watson ütles tulemuse kohta: „Uus rekord on meie jaoks tõeline rõõm – see on mul pea päris sassi ajanud, selline saavutus ikkagi.“

Talinisu sort: Oakley

Asukoht: Paddock 15, Wakanui, Canterbury, Uus-Meremaa

Põllu pind: 11,89 hektarilt

Külv: 2016. aasta aprilli keskpaik

Koristus: 2017. aasta veebruari keskel

Saak: 16,79 t/ha, mis läheb loomasöödaks

Hea saak saadi koostöös Bayeri ja Yara spetsialistidega, kasutades nende firmade taimekaitsevahendeid ja väetisi.

Rekordilist nisusaaki kasteti vähe, ainult kaks korda. See annab saavutusele uue perspektiivi, arvestades, et keskmiselt annavad Uus-Meremaa niisutatud põllud saaki 12 tonni hektarilt.

Watsoni talu asub 490 hektaril Ashburtoni ja rannajoone vahel ning on spetsialiseerunud seemnekasvatusele. Näiteks kasvatab mees nisu, aruheina, redise, söödamaisi ja muude köögiviljade seemneid. Watson pole kindel, kas proovib rekordit ka järgmisel hooajal purustada või kas selleks üldse vajadust on. „See on küll kõva saak, aga ma suudan alati paremini ja see ongi mu eesmärk. Kui ma kombainiga väljas olin, nägin üht-teist ja mõtlesin et jah, ma saaksin seda igal juhul veel palju paremini teha,“ tähendas ta.Uus-Meremaa saavutused ei lõpe veel nisuga; üks sealseid talunikke on ka maailma suurima odrasaagi tiitli omanik. Kaks aastat tagasi purustas Timaru talunik Warren Darling odrasaagi maailmarekordi saagikusega 13,8 t/ha, koristatud odrasort oli Blackmani põllumajandussort ’776’. 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960