22. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Piimahinnad langesid esmakordselt kolme kuu jooksul

Börs: Piimahinnad langesid esmakordselt kolme kuu jooksul
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Nädala börsiuudised: kuumalaine viis Euroopa nisu hinna viimase aasta tippu; Suurbritanniast saab nisu netoimportija; piimahinnad langesid esmakordselt kolme kuu jooksul; suhkrut tarbitakse vähem, rasvad muutuvad populaarsemaks; nafta hind langes, bensiin odavneb.

Kuumalaine viis Euroopa nisu hinna viimase aasta tippu

Prantsusmaale ja Lõuna-Euroopasse jõudnud kuumalaine kahjustab selle aasta nisusaaki, peamiselt Prantsusmaal ja Hispaanias. Samal ajal on vihmad toetamas Saksamaa ja Poola nisu, ütlesid analüütikud.

Mure kuumalaine ja Euroopa suurima nisutootja Prantsusmaa pärast viis Euronext turul kaubeldava nisufutuuride hinna ühe aasta kõrgeima tasemeni, vahendab Reuters.

„On selge, et väga kõrged temperatuurid vähendavad saagipotentsiaali Euroopas, aga praegu on veel vara öelda, kui suur on selle mõju,“ ütles Prantsusmaa konsultatsioonifirma Agriteli juht Michel Portier.

Analüütikud on viimastel nädalatel vähendanud Euroopa nisutoodangu prognoose. Näiteks Strategie Grains vähendas Euroopa Liidu pehme nisu toodanguprognoosi 1,1 miljoni tonni võrra, 141,6 miljoni tonnini.

Agritel vähendas Prantsusmaa pehme nisu toodanguprognoosi 37,1 miljonilt tonnilt (eelmisel nädalal) 36-37 miljoni tonnini, sest kuumalaine on saaki juba mõjutamas. Prantsusmaa eelmise aasta nisusaak ulatus vaid 28 tonnini, sest riigis tuli liiga palju vihma. 2015. aasta saak oli aga rekordiline – 41 tonni.

Pariisi toidunisu detsembrikuu futuuride hind tõusis nädalaga 2,3 protsenti, 178,75 euroni tonnist.

Nisu hnd
Foto: Äripäev AS

USAs kallines nisu hind nädalaga 1,8 protsenti ning buššel maksab 4,77 dollarit. Mais odavnes aga 2,8 protsenti, 3,76 dollarini buššelist. Sojaubade hind kukkus 1,7 protsenti, 9,27 dollarini buššelist. Ka Ühendriikides on ilmastikuoludega probleeme, mis on toetanud ka Euroopa nisuhindade tõusu.

Suurbritanniast saab nisu netoimportija

Suurbritanniast saab sellel hooajal nisu netoimportija, sest riigi bioetanooli tootmine on viinud tarbimise rekordkõrgele. Seda on viimase 25 aasta jooksul juhtunud vaid neljal korral.

Briti põllumajandusministeerium (Defra) prognoosib, et riigi nisueksport ulatub 2016-2017 hooajal 1,50 miljoni tonnini. See tähendaks, et aastases võrdluses kukub eksport 47 protsenti ning jõuab viie aasta madalaima tasemeni.

Defra tõstis nisuimpordi prognoosi 100 000 tonni võrra 1,70 miljoni tonnini. Varud peaks vähenema aastases võrdluses 27 protsenti, 2,04 miljoni tonnini.

Piimahinnad langesid esmakordselt kolme kuu jooksul

Sellel nädalal toimus ka järjekordne GlobalDairyTrade piimahindade oksjon, kus hinnad kukkusid 0,8 protsenti, vahendab agriland.

Hinnad kukkusid esimest korda alates selle aasta 7. märtsist. Enne teisipäevast oksjoni olid hinnad tõusnud kuus oksjonit järjest.

Kooritud piima pulbri hind tõusis 1,4 protsenti, täispiima pulbri indeks langes aga 3,3 protsenti.

„Järgmised paar oksjonit näitavad meile, kas piimatootjatele makstavate hindade prognoosid on olnud liiga madalad või kõrged. Aga oksjon näitab, et inimesed peaksid oma kuludega konservatiivsed olema,“ ütles Federated Farmersi juhatuse esimees Andew Hoggard.

Euroopas odavnes kooritud piima pulbri hind nädalaga 1,8 protsenti ning tonn maksab 1915 eurot.

Global Dairy Trade oksjoni hinnamuutus
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest odavnes kakao lausa 10 protsenti ning tonn maksis neljapäevaks 1853 dollarit. Euroopa rapsiseemnete hind kukkus 0,8 protsenti, 358 euroni tonnist. Robusta kohv odavnes 1,7 protsenti ning tonn maksab 2055 dollarit.

Suhkrut tarbitakse vähem, rasvased toidud jälle populaarsed

Suhkrut tarbitakse aina vähem ning nüüd on inimesed rohkem rasva sööma hakanud. See ei ole aidanud ainult või hindadel tõusta – ka liha on kallinenud, kirjutab agrimoney.

Austraalia ametlik toorainete büroo (Abares) ütles selle nädala alguses, et suhkrutarbimine „langeb nii Euroopa Liidus kui ka USAs, kus tarbijad asendavad selle alternatiividega, näiteks magustajatega.“

Samal ajal on USA lihasektoris jälle populaarsed rasvarikkad tooted, teatas analüüsifirma Steiner Consulting. „See on juhtunud pärast kümnendeid kestnud rasvasisalduse vähendamist,“ nentis ettevõte.

„Olgu selleks ribi, mahlane peekon, leidlikult maitsestatud kanatiivat või kõrge rasvasisaldusega piimakokteilid, tarbijad tahavad rohkem maitset,“ teatas USAs tegutsev analüüsifirma.

„Selle tõttu on kontideta ribiliha hind tõusnud kõigi aegade rekordini,“ ütles Steiner Consulting.

Brenti toornafta langes alla 45 dollari, bensiin odavneb

Brenti toornafta langes alla 45 dollari barrelist – viimati juhtus nii eelmise aasta novembris. Kardetakse, et naftaturu ülepakkumine võib olla tulevikus oodatust suurem, vahendab Bloomberg.

USA naftavarude vähenemine ei olnud piisav, et sellel kuul tekkinud investorite pessimismi alla suruda. USA enda naftatootmine kasvab jõuliselt ning on praegu hooajalisest keskmisest tunduvalt kõrgemal. WTI toornafta, mis kajastab USA hindasid, oli teisipäevaks langenud selle aasta tipust 20 protsenti.

„See on negatiivsuse meri,“ ütles investeerimisfirma ETF Securitiesi investeerimisstrateegia juht Maxwell Gold. „Turge survestavad rohkem investorite negatiivsed meeleolud.“

Nafta on langenud tagasi tasemele, kus see oli enne OPECi tootmiskärbete kokkulepet. OPEC ja mitmed teised naftariigid leppisid kokku, et päevast naftatootmist vähendatakse 1,8 miljoni barreli võrra. USA naftafirmad on oma tootmist aga järsult suurendama hakanud.

Brent odavnes nädalaga 5,4 protsenti ja WTI kukkus 4,9 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäevaks vastavalt 44,81 ja 42,53 dollarit. Rotterdami 95 bensiini hind langes aga vähem – kokku 1,6 protsenti, 513,75 dollarini tonnist.

Rotterdami 95 bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960