Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 11. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Noored põllumajanduses: Eestit esindab Youth Ag-Summitil Mariliis Holm

Noored põllumajanduses: Eestit esindab Youth Ag-Summitil Mariliis Holm
Foto: erakogu
Tippkohtumine Youth Ag-Summit on üle ühe aasta toimuv globaalne noorte konverents, mille eesmärk on inspireerida ja ühendada järgmise põlvkonna noori juhte põllumajanduses ning sellega seotud valdkondades. Konverents toimub 9.–13. oktoobril 2017.

Aastal 2017 kohtuvad Brüsselis, Belgias kogu maailmast pärit 100 noort arvamusliidrit vanuses 18–25, et luua avatud arutelu ühe maailma kõige probleemsema küsimuse teemal: kuidas nälgivat planeeti toita?

Peale eelmiste, Kanadas ja Austraalias peetud kohtumiste, toimub selle aasta kohtumine esimest korda Euroopa linnas. Tippkohtumine Youth Ag-Summit on osa Bayeri põllumajandushariduse programmist ning on suunatud toidu- ja põllumajandusvaldkonna alase teadlikkuse tõstmisele üle kogu maailma. Teevad nad seda konverentsi koostöös partneritega Groene King ja Fédération des Jeunes Agriculteurs.

49 riigist valitud esindajad vanuses 18–25 jagavad ühist huvi põllumajanduse vastu ja omavad nägemust näljavabast maailmast. Tippkohtumisel jagatakse omavahel mitmekülgseid kogemusi ja töötatakse üheskoos uuenduslike, jätkusuutlike ja rakendatavate lahenduste loomiseks globaalse toidujulgeoleku probleemidele. Viie päeva jooksul töötavad väljavalitud gruppidena projektides ja osalevad erialastel ringkäikudel ning kuulavad ekspertidest külaliskõnelejate ettekandeid. Nende eesmärk on leida uusi konkreetseid ideid ülemaailmse põllumajanduse arengu edendamiseks ning rakendada neid teadmisi kodus.

„Põllumajandustööstus saab tugevasti panustada mõnedesse ÜRO säästliku arengu peamiste eesmärkide saavutamisse, kuid see vajab ka järgmise põlvkonna aktiivset osalust. Tippkohtumise Youth Ag-Summit eesmärk ongi pakkuda noortele arvamusliidritele võimalust arendada oma ideid, jagada teistega oma seisukohti ja uurida kaasaegse põllumajanduse rolli nälgiva planeeti toitmisel,“ ütles Bayer AG juhatuse liige ja taimekaitse divisjoni juht Liam Condon.

Groene Kring on ligikaudu 3500 liikmega Flandrias, Belgias asuv noorte põllumajandustootjate organisatsioon. GK ühendab noori põllumajandustootjaid läbi korraliste tegevuste ja ürituste, organiseerib ettevõtlusharidust ning seisab noorte põllumajandustootjate huvide eest piirkondlikul, riiklikul ja rahvusvahelisel tasandil. 

Fédération des Jeunes Agriculteurs esindab kõiki Belgias, Valloonia piirkonnas elavaid ja töötavaid noori põllumajandustootjaid.  FJA esindab oma 2800 liikme arvamusi ning toetab neid piirkondlikul, riiklikul ja Euroopa tasemel. Põllumajandussektoris ametliku haridusteenuse pakkujana korraldavad nad ka koolitusi.

Bayer on rahvusvaheline bioteaduste ettevõte, mille peamised tegevusalad on tervishoid ja põllumajandus. Selle tooted ja teenused on loodud inimesi aitama ning nende elukvaliteeti parandama. Samas soovib grupp luua väärtust uuenduste, kasvu ja kõrge tulupotentsiaali abil. Bayer on pühendunud jätkusuutliku arengu põhimõtetele ning tegutseb ühiskonnas sotsiaalselt ja eetiliselt vastutustundliku ettevõttena. Eelarveaastal 2016 pakkus grupp tööd umbes 115 200 inimesele ja teenis 46,8 miljardit eurot müügitulu. Kapitalikulud olid kokku 2,6 miljardit eurot, teadus- ja arenduskulutused 4,7 miljardit eurot. Need andmed hõlmavad ka kõrgtehnoloogilist polümeeriäri, mis paisati 6. oktoobril 2015 väärtpaberiturule eraldiseisva firma Covestro nime all.

Osalejad valiti esseekonkursiga

Osalemiseks kvalifitseerumiseks tuli kandidaatidel esitada 1500-sõnaline essee toidujulgeoleku teemal. Kokku esitati 1875 esseed 95 riigist, mida hindas erialaekspertidest koosnev komisjon.

Mariliis Holm, kelle essee keskendus toidupuuduse probleemi lahendustele, jagas oma heameelt valituks osutumise üle. „Ma olen elevil, et osutusin valituks esindama Eestit saja lõpliku delegaadi seas – see pingutus oli vaeva väärt! Tegemist on ainukordse võimalusega alustada koostööd kolleegidega üle kogu maailma, laiendada oma teadmisi põllumajandusteemaliste väljakutsete lahendamiseks ning viia ellu konkreetseid ideid teadmisega, et mind toetab tugev rahvusvaheline noorte võrgustik,“ rääkis Holm ja lisas, et tippkohtumine Brüsselis vōimaldab tal astuda sammukese lähemale tema jaoks olulise küsimuse lahendamisele: Kuidas toita maailma keskkonnasäästlikult ning tagada söömisest tulenev nauding aastal 2050?

Valitud delegaadid on pärit 49 riigist: Argentiinast, Austraaliast, Bangladeshist, Belgiast, Boliiviast, Botswanast, Brasiiliast, Kanadast, Tšiilist, Hiinast, Kolumbiast, Taanist, Ecuadorist, El Salvadorist, Eestist, Soomest, Prantsusmaalt, Saksamaalt, Guatemalast, Ungarist, Indiast, Indoneesiast, Iirimaalt, Itaaliast, Jaapanist, Keeniast, Leedust, Malaisiast, Nepalist, Madalmaadest, Uus-Meremaalt, Nigeeriast, Paraguayst, Filipiinidelt, Poolast, Venemaalt, Lõuna-Aafrikast, Hispaaniast, Sri Lankalt, Rootsist, Tansaaniast, Taist, Türgist, Ugandast, Ukrainast, Suurbritanniast, USAst, Vietnamist ja Zimbabwest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960