Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 1. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Copa-Cogeca: ei odavale veiselihale!

Copa-Cogeca: ei odavale veiselihale!
Foto: Postimees/Scanpix
Euroopa põllumeeste ja ühistulise tööstuse katusorganisatsioon Copa-Cogeca tõhustab tegevust, et lõpetada Euroopa Liidu ja Mercosuri kaubanduskokkulepe, mis avaks uksed odavale Ladina-Ameerika veiselihale.

Mercosur (Mercado Com?n del Sur) on 1991. aastal Brasiilia, Argentiina, Paraguay ja Uruguay poolt moodustatud majanduslik ja poliitiline liit. Euroopa Liit on Mercosuri tähtsaim kaubanduspartner, kaubavahetus ELiga moodustab viiendiku Mercosuri kaubavahetuse kogukäibest. Mercosur on ELi kaubanduspartnerite hulgas kaheksandal kohal, hõlmates ligi 3% kõikidest kaubavoogudest. Olulise osa omavahelisest kaubandusest moodustavad põllumajandustooted – ligi 20% EL-i imporditud põllumajandustoodetest tuleb Mercosurist, peamiselt soja, õliseemned, kohv, apelsinimahl, tubakas, liha, puuviljad ja pähklid.

ELi põllumajandustootjad kardavad, et veiseliha, suhkru ja linnuliha kogus, mida imporditakse madalaimate tootmisstandarditega Mercosuri riikidest, võib nende töökohad ja sissetulekud ohtu seada. Lisaks ei pruugi olla antud riikide veiselihal meie nõuetele vastavat kvaliteeti ja loomade pidamisel ei ole jälgitu kõiki nõutud sanitaareeskirju.

Seega on EL suurim mure hetkel plaanitav minek täiendavasse kaubaleppesse Mercosouri maadega, mis ähvardab uputada meid odava loomalihaga. Nii otsustas Copa-Cogeca üleeilsel koosolekul olla vastu sellele leppele.

Copa-Cogeca veiseliha töörühma esimees Jean-Pierre Fleury ütles, et üle 75% meie veiseliha impordist - 246 000 tonni - on juba pärit nendest riikidest. „On vastuvõetamatu, et EL on suurendanud oma pakkumist vastutasuks kontsessioonide eest teistes sektorites. Me vajame õiglasi ja tasakaalustatud kaubanduskokkuleppeid, sest muidu majanduskasv ja tööhõive meie maapiirkondades on ohus;“ sõnas Fleury.

Loe lisaks: “Karm” Brexit mõjub EL lihatööstustele laastavamalt kui Venemaa impordikeeld 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960