Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palju õnne! Rohumaateadlane Hindrek Older peab täna 80. juubelit

Rohumaateadlane Hindrek Older peab täna 80. juubelit
Foto: erakogu
Paljud Eesti põllumehed on head nõu saanud nii rohumaade rajamisel, kui söödatootmisel, rohumaateadlaselt, Older Grupp OÜ asutajalt Hindrek Olderilt, kes täna tähistab oma 80. juubelit. Ütleme edasi põllumeeste õnnesoovid.

Hindrek Older on ka meie veebi palju kirjutanud nii maisikasvatuse, kui rohumaade kultuurivaliku teemadel. Soovime talle kuhjaga õnne ja tervist!

Hindrek Older on talupidaja poeg, ta on pärit Järvamaalt. Older lõpetas 1962. aastal Eesti Põllumajanduse Akadeemia (EPA) agronoomiateaduskonna ja 1968. aastal aspirantuuri. 1973. aastal sai temast põllumajanduskandidaat, uurides selleks lämmastikväetiste õigeaegset ja efektiivset kasutamist kultuurkarjamaadel. Põllumajandusdoktori kraadi sai ta 1986. aastal. 

Older on töötanud Sootaga sovhoosis vanemagronoomina, olnud EPA rohumaaviljeluse kateedri tehnik, assistent ja vanemteadur, Eesti Maaviljeluse Instituudi vanemteadur, sektorijuhataja, kultuurrohumaade osakonna juhataja ja taimekasvatuse uurimiskeskuse juhataja ning asutuse teadusdirektor ja direktor.

Ka on Older õpetanud meie kõrgkoolides ja tegelenud aktiivselt põllumeeste nõustamisega.

Ainult head soovid ja tänu tehtu eest

„Mina soovin Hindrek Olderile esmalt tervist. Tuntud rohumaateadlasena on ta jätnud jälje rohumaaviljeluse arengusse ja söödatootmisesse, suuresti just kvaliteetse silo tootmise ossa. Soovin, et nüüd, kus ta enam nii aktiivselt igapäevatööga ei tegele, leiaks ta ikka aega, et mööda Eestimaad ringi sõites märgata tehtut, tunda ära see oma „käekiri“. Ja et jaguks ohtralt seda äratundmisrõõmu,“ ütles head soovid edasi Are Selge Maaülikoolist. Ta soovis jõudu ja sihikindlust ka Hindreku poegadele, et nemad samuti seda rida edasi ajaks.

Pikaajaline E-Piima nõukogu liige, Viraito OÜ juht Toivo Kens räägib Hindrek Olderist vaid head. Koos alustati juba 1995. aastal, kui Kens alles talupidamist alustanud oli, usinalt lutsernikasvatusega. Teadmised selleks saadi Hindrek Olderilt, kes neid Hollandis ja Ameerikas hankimas käis. „Lisaks rohumaaviljeluse poolele kutsusime Hindrek Olderi abil ellu E-Piima liikmete nõustamisteenistuse. See tegu oli vajalik ja võeti meie liikmete poolt hästi vastu,“ rõhutas Kens.

Nõustamisteenuse loomise tähtsuse tõi välja ka Pajumäe talu vanaperemees Arvo Veidenberg. „Hindrek oli just see päris õige nõuandja, kes viitsis ikka ise põllule kohale tulla. Nii tegime koos põllutiiru ja arutasime asja. Saime head ja praktilist nõu,“ rääkis Veidenberg. „Üldse on meil Hindrekust olnud abi pidevalt, läbi aastakümnete. Tema õpetas mind ka silo tegema. Hiljem oleme põllul katsetanud nii erinevaid kultuure kui kasvatusvõtteid.“

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960