Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 21. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahvapõllumehe aiandis maasikasaak valmis

Esimesed marjad Aran Farmingus valmis
Foto: ARAN PM OÜ
Täna, 21. mail, sai rahvapõllumehe tiitli saanud ARAN PM OÜ juht korjata oma aiandist esimesi maasikaid. „Marjahooaeg on nüüd ametlikult avatud,“ lausus Paavo Otsus.

Esimesena valmis ARAN PM OÜ aiandis sort ’Rumba’. Tegu on varase saagika sordiga, mille viljad on la?ikivpunased, suured kuni keskmised, suhteliselt ühtlase valmimisajaga, hea korjatavuse ja käitlemisega. Taim on keskmise kasvuga, va?hetundlik jahukaste ja teiste lehehaiguste suhtes.

„Täna korjasime esimesed marjad sellest sordist. Müüki lähevad need järgmisel nädalal. Meie kauba leiab RIMIst, Stockmannist, Selverist, Kaubamaja toidumaailmast ja tänavu müüme oma kasvatatut ka Maximas,“ rääkis Otsus. Tema sõnul on jaekettidesse oma kauba sissesaamine senisest kergem, sest ollakse ennast tõestanud kvaliteetse marja kasvatajana. „Ei pidanud ennast nii kõvasti tõestama – oskame juba marju kasvatada.“

Maasikahooaeg on alanud. Peagi saab ka vaarikaid.
Foto: ARAN PM OÜ

Kiletunnelites maasikaid kasvatav Otsus lisas, et peagi tuleb ka teistelt sortidelt saaki. „Juba on näha, et valmima hakkab ka ’Sonata’ ja nii nädalapäevad läheb, et saaks esimesed sordi ’Polka’ viljad noppida. Eesmärgiks oleme seadnud saada 200 tonni maasikaid sel marjahooajal. Kas see nii läheb on ebaselge, sest osa marju kasvab meil ju ka avamaal ja ilma ette ennustada on keeruline,“ rääkis Otsus.

ARAN PM OÜ marjad on pakendatud karpi, mis kannab ka kaubamärki „Eestis Kasvatatud“. Pakendid on erineva kaaluga. „Kui meil eelmisel aastal oli peamiselt 500 grammine karp, siis sel aastal teeme rohkem ka 400 grammiseid ja hooaja alul ka 300 grammiseid karpe,“ sõnas Otsus.

Ka vaarikas on heas seisus. „Meil on vaarikaid kokku, nii tunnelis kui avamaal, 1 hektar. Kasvatame Inglismaal enamlevinud varajast, viljakat sorti ’Glen Ample’, see on hakanud nüüd kenasti viljastuma. Vaarikal oli eelmisel aastal hea aasta ja kvaliteet oli väga kõrge, loodame tänavu sama,“ ütles Otsus. Ta lisas, et riskima peab – tahad varajast saaki, siis pead arvestama, et need sordid võivad olla veidi tundlikumad külma suhtes ja siin on abi kiletunnelitest. „Meie aiandis õnneks külmakahjustusi ei olnud.“

Veel katsetab rahvapõllumees oma aiandis tänavu arbuusi ja meloniga. „Tahame ikka sammu teistest tootjatest ees olla, seepärast teeme katseid ka arbuusi ja meloniga, hetkel küll väikeses mahus, neid kultuure on meil kahes tunnelis kasvamas,“ rääkis ta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960