Autor: Mait Kraun • 24. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: nisuhinnad langevad, piimahinnad tõusevad

Nädala börsiuudised; nisuhinnad langevad, aga mitte kaua; maailma nisutootjate varud kriisiaegsel tasemel; suhkruhinnad viimase 10 aasta põhjas; Euroopa piimahinnad tõusevad; nafta kallines tublisti.
Foto: Pixabay.com

Nisuhinnad langevad, aga mitte kaua

Pärast paar nädalat kestnud kiiret hinnatõusu on nisu uuesti odavnema hakanud. Tõsi, pakkumisega seotud probleemid võivad aga hindade jaoks platoo tekitada, kus on langus pidama jääb.

Näiteks USAs langesid nisuhinnad nädalaga lausa 7 portsenti, 5,39 dollarini buššelist. Euroopas langes toidunisu hind kokku 2,4 protsenti, 202,5 euroni tonnist.

„Ma arvan, et suurem surve on siiski hinnatõusuks,“ rääkis National Australia Banki põllumajanduse ökonomist Phin Ziebell Reutersile. „Reaalsus on see, et pakkumisega on probleeme. Küsimus on selles, kui suures osas need riskid realiseeruvad. Need probleemid pole ajutised, eriti Euroopas.“

See võiks tähendada, et hinnalangus ei saa kaua kesta, sest pakkumisega seotud probleemid ei saa lühema aja jooksul ära kaduda.

Toidunisu hind (€/tonn). Allikas: Barchart

Maailma nisutootjate varud kriisiaegsel tasemel

Kõrvetav ja kuiv suvi on viinud maailma suurimate eksportijate nisuvarud viimase kümnendi madalaima tasemeni, kirjutab Reuters.

Tõsi, globaalsed varud peaksid 2018/19 hooaja alguseks jõudma rekordilise 273 tonnini, selgub USA põllumajandusministeeriumi (USDA) prognoosidest. Probleem seisneb aga selles, et ligi pool sellest on Hiinas ning tõenäoliselt ei kavatse riik nisu maailmaturule paisata.

Eksperdid prognoosivad, et hooaja lõpuks on kaheksa suurima eksportija käes 20 protsenti maailma nisuvarudest. Hooaja lõpuni on jäänud 25 päeva. Veel kümme aastat tagasi oli nende riikide käes kolmandik nisuvarudest.

Üle poole varudest hiinlaste käes

USDA prognoosib, et Hiina, mis tarbib 16 protsenti maailma nisust, hoiab enda käes hooaja alguseks 46 protsenti varudest. See näitaja peaks aasta lõpuks tõusma üle 50 protsendi.

See tähendab, et hooaja alguseks on Hiina käes 126,8 miljonit tonni nisu, mida on 135 protsenti enam kui viis aastat tagasi.

„Inimesed peavad oma arvutustes Hiina varud kõrvale jätma. Kui seda teha, siis on turul väga kitsas olukord,“ ütles AgResource Co president Dan Basse Reutersile.

USAs tõusid nisuhinnad hiljuti kolme aasta kõrgeima tasemeni – 5,93 dollarini buššelist. Euroopas tõusis toidunisu tonnihind augusti alguses 220 euroni, mis on viimase viie aasta kõrgeim tase.

Suhkruhinnad langesid 10 aasta põhja

Suhkruhinnad on langenud viimase kümnendi madalaima tasemeni ning odavnemine tõenäoliselt jätkub, sest ülemaailmne tootmine on rekordiline ning inimesed muudavad oma tarbimisharjumusi.

Toorsuhkru futuuride hind langes esmaspäeval 10,1 sendini naelast, mis on madalaim tase alates 2008. aasta 10. juunist, selgub Dow Jones Market Data andmetest. Aasta algusega võrreldes on hinnad kukkunud enam kui 33 protsenti – ükski teine suurem tooraine pole tänavu nii palju odavnenud.

Suhkru hind viimase aasta jooksul. Allikas: Barchart

„Maailm on läinud pakkumise defitsiidi pealt ülejäägile ja see on toimunud pooleteise aasta jooksul,“ ütles investeerimisfirma Teucrium Tradingu investeeringute juht Sal Gilbertie. „Sellel aastal on India ja Tai tootmine olnud rekordiline. Riigid on suuruselt vastavalt teine ja neljas tootja.“

Maailma suhkrutootmine jõuab 2017-18 turundusaastal 187,6 miljoni tonnini, selgub ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO) andmetest. Võrreldes eelmise aastaga kasvab tootmine 11 protsenti.

„Tootmise kasv tähendab seda, et pakkumine ületab nõudlust 17 miljoni tonni võrra. Kunagi varem pole ülejääk nõnda suur olnud,“ kirjutas FAO.

Piimahinnad tõusevad Euroopas

Sellel nädalal toimus ka järjekordne Global Dairy Trade piimahindade oksjon, kus hinnad kukkusid selle aasta madalaima tasemeni. Euroopas on hinnad võtnud aga kehva ilma tõttu suuna üles.

GDT indeks langes kokku 3,6 protsenti ning keskmine hind on 3044 dollarit, mis on selle aasta madalaim tase. Kõige enam odavnes või – kokku 8,5 protsenti. Kooritud piima pulber kukkus 1,3 protsenti ja täispiima pulber 2,1 protsenti.

Langust ei suutnud ära hoida ka asjaolu, et Euroopas on põud, mis segab tootmist ja võib seda piirata.

„Külmale talvele järgnes erakordselt kuiv ja kuum suvi,“ ütles Dairy Australia analüütik Sofia Omstedt. Ilm on Euroopas mõjutanud ka loomasööda tootmist ja tundub, et teraviljade toodang saab olema kuue aasta madalaim.“

Loomasööda kättesaadavuse vähenemine piirab omakorda piimatootmist. Euroopas kallines kooritud piima pulbri hind nädalaga lausa 6,1 protsenti, 1650 euroni tonnist.

Kooritud piima pulbri hind Euroopas (€/tonn). Allikas: EEX

Teistest toorainetest odavnes rapsiseemnete hind 1,9 protsenti ja tonn maksab Euroopas 375,5 eurot. Töötlemata riis kallines 3,2 protsenti ja kvintal maksab 10,8 dollarit.

Kakao hind tõusis lausa 11 protsenti, 2349 dollarini tonnist, sest tootmisootused on vähenenud.

Naftahinnad kallinesid sellel nädalal tublisti, sest värsketest andmetest selgus, et USA naftavarud langesid oodatust järsemalt, vahendab MarketWatch.

Energia Informatsiooni Administratsioon teatas kolmapäeval, et USA naftavarud langesid 17. augustil lõppenud nädalal 5,8 miljoni barreli võrra. S&P Global Plattsi küsitletud analüütikud ootasid 3,4 miljoni barreli suurust langust. Ameerika Petrooleumi Instituut teatas, et varud vähenesid 5,2 miljoni barreli võrra.

EIA andmetest selgus ka see, et USA päevane naftatootmine tõusis 11 miljoni barrelini – võrreldes eelmise aasta sama ajaga on see tõusnud 1,5 miljoni barreli võrra.

Brenti toornafta tõusis nädalaga 5,1 protsenti ja WTI lisas 4,3 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 75,43 ja 68,45 dollarit.

Bensiini maailmaturu hind tõusis 1,9 protsenti, 754 dollarini tonnist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960