5. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllutehnika müüja: tulevik on helge

AGCO brändide hulka kuuluvad Challenger, Fendt, GSI, Massey Ferguson ja Valtra
Foto: AGCO
Põllumajandusmasinate tootja AGCO Corporationil läheb viimasel ajal hästi ning sektori tuleviku osas ollakse positiivselt meelestatud.

Ettevõtte teatel on põllumajandustoormete fundamentaalnäitajad tugevad, mis peaks aitama sektoril pikaajaliselt kasvada. Ka Lääne-Euroopa põllumeeste olukord paraneb.

„AGCO tulemused ja kasumikasv olid teises kvartalis väga tugevad,“ ütles ettevõtte tegevjuht Martin Richenhagen. „Lääne-Euroopa tööstus on hea tervise juures ning Põhja-Ameerikas on nõudlus paranenud. See aitas käivet ja marginaale suurendada.“

Terve aasta lõikes peaks nõudlus põllumajandustehnika järele olema 2017. aastaga võrreldes sisuliselt samal tasemel, ütles Richenhagen.

Sektori fundamentaalnäitajad on heas seisus. Pikaajaliselt on ettevõte positiivselt meelestatud – tooraineturgude fundamentaalnäitajad peaksid põllusaaduste hindu ja farmide sissetulekuid toetama. See tagab omakorda ettevõtte hinnangul terve tööstuse tervisliku kasvu.

AGCO selle aasta teise kvartali käive ulatus 2,5 miljardi dollarini. Võrreldes eelneva aastaga (2017) suurenes ettevõtte käive 17,2 protsenti. Kohandatud kasum aktsia kohta oli 1,32 dollarit, võrreldes eelneva aastaga kasvas see 14,8 protsenti.

Heitlik poolaasta. Kui vaadata tulemusi poolaasta lõikes, siis ulatus müügitulu 4,5 miljardi dollarini, mida on 20 protsenti rohkem kui mullu samal ajal. Kohandatud puhaskasum kasvas 49 protsenti, 1,68 dollarini aktsia kohta.

„Globaalselt oli teraviljade olukord esimesel poolaastal küllaltki kõikuv,“ nentis Richenhagen, kelle sõnul sõltub nõudlus põllumajandustehnika järele suuresti sellest, milline on teraviljade olukord, toorainete hinnad ning valitsuse poliitikad. Näiteks suvel tabas Euroopat põud, mis viis toidunisu hinnad viimase viie aasta tippu. Ka aasta esimeses pooles olid toorainete hinnad ilma tõttu küllaltki volatiilsed.

Paremini läks ettevõttel Põhja-Ameerikas, kus müük suurenes teises kvartalis 2017. aastaga võrreldes 25,4 protsenti. Euroopa ja Lähis-Ida käive kasvas 21,7 protsenti ning Lõuna-Ameerikas 12,8 protsenti.

Tõsi, traktorite müük kasvas Lääne-Euroopas poolaastaga vaid 1 protsendi võrra. Kombaine müüdi eelmise aastaga võrreldes regioonis aga 14 protsenti rohkem.

AGCO aktsiat katab praegu Reutersi andmetel 19 analüütikut. 2 analüütikut on andnud aktsiale tugeva ostusoovituse, 3 soovitavad aktsiat osta, 9 hoida ja 5 müüa. Ettevõtte turuväärtus on 4,46 miljardit dollarit, hinna ja kasumi suhe 17,25 ning dividenditootlus 1,06 protsenti. Viimastel aastatel on dividendi järjepidevalt tõstetud.Allikas: Reuters

 

Põllumeeste olukord Euroopas paraneb

Richenhagen lisas, et praegu keskendutakse ettevõttes suuresti innovatsioonile. Näiteks arendatakse uusi Rogator C-seeria taimekaitsepritse ja traktoreid, mis peaksid aitama põldude produktiivsust parandada ja ettevõtte turupositsiooni laiendada.

Põhja-Ameerikas on põllupidajad hakanud pärast aastaid kestnud kehva nõudlust oma tehnikat uuesti välja vahetama. Lääne-Euroopas müüs ettevõte hästi maaharimise tehnikat, sest põllumeeste kasumimarginaalid on tõusnud ning piimatootjate olukord paranenud. Kõige paremini läks AGCO-l Saksamaal, Suurbritannias ja Prantsusmaal, mis moodustasid enamuse müügikasvust.

AGCO Corporation tegeleb põllumajandusseadmete tootmise, müügi ja varuosadega. Toodete hulka kuuluvad traktorid, kombainid, taimekaitsepritsid, niidukid, künniseadmed ja paljud teised põllumajandusega seotud tarvikud. Ettevõte tegeleb ka teraviljade varundamise süsteemide ja proteiinide tootmisega. AGCO brändide hulka kuuluvad Challenger, Fendt, GSI, Massey Ferguson ja Valtra. Ettevõte müüb oma tooteid 150 erinevasse riiki. Allikas: Reuters

Tulevikuväljavaade

AGCO prognoosib, et 2018. aasta netokäive tõuseb 9,3 miljardi dollarini. See peegeldab paranevaid müügimahtusid, hinnakasvu, teiste ettevõtete ülevõtmist ja välisvaluuta mõjusid. Kasumimarginaalid peaks 2017. aastaga võrreldes tõusma, mille põhjuseks on kasvav käive ning kulude kärpimine.

Kõike eelnevat silmas pidades prognoosib AGCO, et ettevõtte terve aasta kohandatud puhaskasum saab olema 3,70 dollarit aktsia kohta.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960