16. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: toidunisu hinnad püsivad stabiilsena

Toidunisu hinnad püsivad stabiilsena
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Nädala börsiuudised: toidunisu hinnad püsivad kõrgel; Venemaa ekspordil hoitakse silm peal, Strategie Grains muutis ELi prognoose; kakao odavneb; nafta kukub edasi.

Toidunisu hinda hoiab ühelt poolt surve all Venemaa eksport, teisalt on ülemaailmne pakkumine piiratud, mis pakub hindadele tuge. Pariisi toidunisu kaupleb jätkuvalt kitsas kauplemisvahemikus, läbimurre emmale-kummale poole tõenäoliselt kiirendaks antud suunas liikumist.Strategie Grains tõstis Euroopa teraviljatoodangu prognoose.Kakaoturule tulid spekulandid, kes hakkasid tooraine tehnilist nõrkust ära kasutama. Kohv hoopis kallines ning suhkru hind stabiliseerus.Nafta hind jätkas langust ning bensiini tonnihind kukkus üle pika aja 600 dollari tasemest madalamale. Analüütikud aga arvavad, et nüüd võib alata taastumine.

Toorainete hinnad
Foto: Äripäev AS

Toidunisu hinnad püsivad stabiilsena

Pariisis kaubeldava toidunisu hind hakkas nädala lõpus vaikselt langema, sest Euroopa eksport on jätkuvalt kehv ning Saudi Araabia ostis regioonist oodatust vähem nisu. Sellegi poolest püsivad hinnad kõrgel tasemel, sest ülemaailmne pakkumine on piiratud, vahendab Reuters.

Detsembrikuu toidunisu futuur kallines nädalaga kokku 0,4 protsenti, 200,75 euroni tonnist. Hind püsib jätkuvalt kitsas kauplemisvahemikus (vt. punaseid jooni allpool oleval graafikul). Kui hind emmale-kummale poole välja murrab, võib see antud suunas liikumist kiirendada.

Euroopa Liidu pehme nisu eksport on sellel hooajal võrreldes eelmise aasta sama ajaga veerandi võrra väiksem. Venemaa eksport on jätkuvalt tugev ning idanaabritelt on raske turuosa võita.

Konsultatsioonifirma Strategie Grains teatas, et 2018/19 hooaja Euroopa Liidu pehme nisu eksport peaks ulatuma 19,5 miljoni tonnini, mida on 1 miljoni võrra vähem kui eelmisel hooajal.

Toidunisu hinnad püsivad stabiilsena
Foto: Äripäev AS

Venemaa ekspordil hoitakse silm peal

Kauplejad hoiavad jätkuvalt Venemaa ekspordil silma peal – paljud spekuleerivad, et see võib aeglustuda. Samuti püütakse aru saada, kas Argentina suudab toidunisu turgudel Euroopale konkurentsi pakkuda, sest sealsed paduvihmad on teravilja kvaliteeti tunduvalt vähendanud.

„Pikaajaline väljavaade viitab Venemaa ekspordi aeglustumisele või peatumisele. On võimalus, et need mahud lähevad Euroopale või USA-le,“ kirjutas Suurbritannia teraviljade müüja Gleadell oma avalduses. „Seda ei ole aga juhtunud ning praegu on ostjate isu piiratud.“

Saudi Araabia ostis sellel nädalal Euroopast 475 000 tonni nisu. „Ma arvan, et turud on selles numbris veidi pettunud. Nad ostsid mitmesaja tuhande võrra vähem kui tavaliselt,“ ütles üks Saksamaa kaupleja.

Strategie Grains tõstis Euroopa teraviljatoodangu prognoose

Strategie Grains avaldas sellel nädalal Euroopa 2018/19 hooaja teraviljatoodangu prognoosid.

Strategie Grains tõstis Euroopa teraviljatoodangu prognoosi 600 000 tonni võrra, 279,1 miljoni tonnini. Pehme nisu toodang peaks ulatuma aga 127 miljoni tonnini ning durumi nisu oma 8,5 miljoni tonnini.

Odra puhul alandati prognoosi 0,4 miljoni tonni võrra, 56,1 miljoni tonnini.

„Euroopa nisuturu väljavaade muutub sellel kuul veidi lõdvemaks, aga hinnatõusu potentsiaal on jätkuvalt olemas,“ kirjutas Strategie Grains oma raportis.

Globaalsest perspektiivist tõi analüüsifirma välja, et nende hinnangul Venemaa eksport aeglustumise märke ei näita ning see takistab nisuhindadel tõusmast.

Maisitoodangu ootust tõsteti 0,6 miljoni tonni võrra, 60 miljoni tonnini. Maisi hind on Euroopas viimase paari nädala jooksul võtnud uuesti suuna üles.

Strategie Grains tõstis Euroopa teraviljatoodangu prognoose
Foto: Äripäev AS

Kakao turule tulid spekulandid

Kakao hinnad langesid sellel nädalal järsult, sest tooraine pakkumine on suur ning turule tulid spekulandid, kes hinda veelgi allapoole surusid.

Kakao tonnihind langes nädalaga 4,4 protsenti, 2166 dollarini. Kauplejad ütlesid, et kakao tehniline pilt on väga kehv, mis meelitas ligi spekulante, kes hakkasid hinnalangusele panustama.

„Turg on üleostetud,“ ütles üks Euroopa kaupleja. „Ja taustal olevad makronäitajad ei aita samuti.“

Investorite fookus püsib Elevandiluurannikul, mille sadamatesse on jõudnud tootjatelt palju kakaod. Kardetakse, et turul võib tekkida ülepakkumine.

Kakao hind
Foto: Äripäev AS

Arabica kohv kallines hoopis 3 protsendi võrra, 1,16 dollarini naelast, millele aitas kaasa Brasiilia reaali tugevnemine. „Dollar on nõrgem ja reaal tugevneb ning see on kohvihindadele tunduvalt kaasa aidanud,“ ütles Hightower Reporti toorainete analüütik Stephen Maass Reutersile.

Teistest toorainetest kallines suhkur 0,1 protsenti ja tonn maksab 342 dollarit. Kooritud piima pulber kallines Euroopas 2,2 protsenti, 1676 euroni tonnist.

Nafta hind langes edasi

Investorid ootavad aina enam, et nafta globaalsel turul tekib ülepakkumine, mille tõttu on hinnad langenud kiireimas tempos alates 2014. aasta krahhist.

WTI toornafta odavnes kolmapäeval juba 13. päeva järjest. Nädala lõikes kukkus WTI 5,5 protsenti, 57,06 dollarini barrelist. Brenti hind langes nädalaga 4,4 protsenti ning barrel maksab 67,37 dollarit. Teisipäeval kukkus nafta hind üle 7 protsendi ning Brent jõudis ka karuturule (vähemalt 20protsendiline langus eelmisest tipust).

Võime oodata taastumist?

Analüütikud ütlevad aga, et hinna langus on liiga sügavaks kujunenud ja peagi võiks oodata taastumist.

Kütuseturu nõustamisfirma GasBuddy analüütik Patrick DeHaan ütles MarketWatchile, et nafta hinna langus on tõenäoliselt liialdatud. „Teisipäevane järsk langus oli erakordne ja iseloomustab turgude psühholoogia muutust viimase kuu jooksul,“ nentis ta. „Nafta hind võib veelgi langeda, aga oleme juba põhjale lähedal.“

Uuringufirma Banyan Hill Researchi analüütik Matt Badiali usub, et kõige suurem naftaturu mõjutaja – Saudi Araabia – on saavutamas tootmismahu tippu ega suuda tempot üleval hoida. Saudi Araabia otsustas Iraani sanktsioonide ootuses tootmist suurendada. Selle nädala alguses teatas kuningriik, et plaanib detsembris vähendada päevast tootmist 500 000 barreli võrra. Nafta hinda see tõusma aga ei pannud.

Bensiini tonnihind langes üle pika aja 600 dollari tasemest madalamale. Nädalaga odavnes bensiin 4 protsenti, 589 dollarini tonnist.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960