Autorid: Evelin Süld, Põllumajandus.ee • 25. juuli 2019

Õunastop - tasuta õunad linnarahvale!

Kodanikualgatuse korras on elluviimisel üks projekt, mis tooks linnalastele maapiirkondades ülejäävad õunad tasuta kätte. Algatusega on juba liitunud mitmed ettevõtted ja Hooandja vahendusel saab igaüks projektile hoogu juurde anda.
Õunad
Foto: Pixabay

Projekti eestvedaja Marika Juusu sõnul sai Õunastopi idee alguse möödunud aastal murest, mida teha liigsete õuntega. Vaatamata sellele, et tema peres on sirgumas neli õunasööjat last, tuli iga nädal puu all mädanema läinud õunu ära visata. Vahel õnnestus mõned õunad sokutada sõpradele, tuttavatele ja juhuslikele möödakäijatele, aga ikka jäi hunnikute viisi üle – niisama tänavale ei raatsinud ubinaid maha panna. Ka mahla keetmine ja moosi tegemine ei aidanud probleemi lahendada.

Õunastop on koht, kuhu aiaomanikud saavad viia üleliigsed õunad ja kust soovijad, kel kodumaiseid õunu käepärast ei ole, saavad need kaasa võtta. Aiaomanikele võib iga-aastane õunauputus olla paras peavalu: õunad potsatavad puu alla, mädanevad ja jäävad muruniidukile jalgu. Häid õunu on kahju ära visata, sest näiteks korterites elavad lapsed võiksid neist endal kõhud vitamiinidest täis pugida. Õunastop on koht, kuhu saab üleliigsed õunad ise viia, aga võib ka tellida tasuta Omniva kulleri, kes õunad kodust ära toimetab.

Õunastopi peatused asuks Tallinna lasteaedades ning avalikes ja rahvarohketes kohtades: ikka selleks, et lapsele lasteaeda järele minnes või õhtul peale tööd poest läbi hüpates oleks mugav maitsvad õunad koju kaasa haarata.

Projektis löövad juba kaasa mitmed ettevõtted, ametiasutused ja vabatahtlikud. Omniva aitab päästa õunauputuse käes vaevlevad koduaiad ning aitab õunad toimetada Õunastop peatustesse. Tänu Pakendikeskusele püsivad õunad rõõmsad ja kenasti pakendatud. Kuni õunapeatusteni välja. Tallinna linnavalitsus ja linnaosa valitsused on lahkesti nõus koostööd tegema ning aitavad välja valida peatuste asukohad ja levitama infot. Kõik koostöösoovid on kindlasti teretulnud ja Hooandja vahendusel saab projekti elluviimist toetada igaüks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960