Autor: Põllumajandus.ee • 16. august 2019

CLAAS esitles uut ruloonpressi

Tänavu juulis esitles CLAAS uut fikseeritud kambriga ruloonipressi ROLLANT 520. Sellel 1,25 m läbimõõduga palle vormivate masinate segmendi uuel põhimudelil on uus valtsilahendus, optimeeritud ketimäärimine ja tänapäevane välimus. Saadaval on koguriga variant, rootoriga variant ja söötekammiga variant.
CLAASi uus fikseeritud kambriga ruloonipress ROLLANT 520.
Foto: Rémi Villaggi

Uus valtsilahendus vormib täiuslikud pallid. ROLLANT 520 valmistab palle, mille läbimõõt on 1,25 m ja laius 1,20 m. Pressimiskambris on kokku 16 valtsi: kaheksa valtsi on valmistatud 3 mm paksusest lehtterasest ja ülejäänud kaheksa valtsi 4 mm paksusest lehtterasest. Valtside rihvelprofiil tagab palli täpse pöörlemise isegi niisketes oludes. Laagerduse ja jõuülekande eest hoolitsevad külgmised võllid. Võllid on poltidega kinnitatud valtsi korpuse külge ja neid saab vajaduse korral ükshaaval vahetada. See konstruktsioon on ennast tõestanud mudelite ROLLANT 620 ja 540 puhul ning nüüd on see saadaval ka põhisegmendis.

Pressimisvaltside jõuülekanne toimub mõlemalt küljelt. Rootoril, peaajamil ja tagaluugi valtsidel on Zubakki 1-tollised ajamiketid. Kettide määrimiseks kasutatav õli asub 4-liitrises toitepaagis ja seda õli edastab reguleeritav ekstsentriline pump. Määrimine ei olene jõudlusest: õli lisatakse vajaduse järgi ja täpselt ketilüli pöördepunktidesse.

Pressimissurvet juhitakse tagaluugi lukustussilindritega. Selleks et pall oleks võimalikult tihe, saab silindritele rakendada kuni 150 bar survet. Mudelile ROLLANT 520 on lisavarustusena saadaval süsteem MPS II. Selle süsteemi puhul pöördub kolme pressimisvaltsi kandev segment kambri sisse, et suurendada pressimise alguses palli tihedust ja vormida täiuslikult ühtlase kujuga pall.

Suure jõudlusega kogur tagab optimaalse materjalivoo. Mudelist ROLLANT 520 on saadaval mitu varianti: koguriga ROTOCUT, rootoriga ROTOFEED ja söötekammiga versioon. Saagi võtab kindlalt üles juhitav kogur, mille laius on 2,1 m (söötekammiga versiooni puhul 1,85 m). Sajuti on saadaval lisavarustusena. See parandab materjalivoogu ka väikeste vaalude puhul ja aitab vormida ühtlase kujuga palle. Kaks külgedel asuvat söötetigu edastavad materjali tõhusalt ja usaldusväärselt rootorini. Lisavarustusse kuuluval hekseldusrootoril on 14 nuga teoreetilise lõikepikkusega 70 mm. Iga nuga on võõrkehade eest eraldi kaitstud.

ROLLANT 540 puhul saab kasutaja valida võrk- ja nöörsidumise vahel, seejuures ei ole sidumisrežiimi vahetamiseks vaja tööriistu. Masina paremal küljel paiknev ramp hõlbustab sidumisseadme täitmist ja seal saab hoida ka varurulli. Pallipressi juhitakse CLAAS OPERATORi terminalist.

TASUB TEADA: CLAASI tehnikat Eestis müüb Konekesko Eesti AS.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960