Autor: Liina Laks • 21. august 2019

Lerøy Seafoodi tulemused panid aktsia võimsalt langema

Käive kasvab, aga mis sest kasu on, kui kasum on surve all – investorid müüsid Norra kalakasvataja aktsia 7% odavamaks.
Lõhe Vene turul
Foto: Korotayev Artyom, Scanpix

Norra kalakasvataja Lerøy Seafood teatas, et teises kvartalis tõusis käive 5 miljardilt Norra kroonilt 5,3 miljardile. Seevastu kahanes maksueelne kasum veerandi võrra, 1 miljardilt kroonilt 0,776 miljardile kroonile. Lerøy tõi põhjustena välja lõhe hinna 9% languse ning suuremad kulud. Ettevõte rõhutas, et firma on teinud investeeringuid, mis hakkavad püsivat tulu näitama alles tuleval aastal.

Investoreid see ei veennud: Oslo börsi avanedes kukkus aktsia 7%, praegu kaupleb aktsia 57 Norra krooni tasemel.

Norra kalahinna skandaal

Muresid on Lerøyl veelgi. Vahepeal on tuure üles võtnud kaebus Norra kalakasvatajate vastu. Kuus USA kala edasimüüjat kaebavad, et kala hinna tõusu taga on Norra kalakasvatajate kartellikokkulepped, vahendab kalaleht Undercurrent News.

Süüdistus on järgmine: pärast seda kui Venemaa Norra lõhele 2014. aastal sanktsioonid kehtestas ja hind järsult langes, asus kala hind 2015. aastal kiirele tõusule. Norra kalakasvatajad põhjendasid seda nõudluse taastumisega, aga USA ettevõtted toovad välja, et Vene turuga langes ära ca 10% Norra kalakasvatajate turust ning see pole tegelikult taastunud. Hinnatõusu taga olevat hoopis Norra kalakasvatajate omavahelised (kartelli)kokkulepped. Asja uurib alates veebruarist ka Euroopa Komisjon.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960