Autor: Põllumajandus.ee • 12. september 2019

Peagi lõppeb kasutuslitsents kahele pestitsiidile

Euroopa Komisjon teatas, et peatselt tehakse liikmesriikidele ettepanek mitte pikendada taimekaitsevahendi kloorpürifoss kasutuslitsentsi.
Kloorpürifossi kasutatakse kahjurite tõrjeks näiteks brokkoli kasvatamisel.
Foto: Pixabay

Euroopa Toiduohutusameti augustis avaldatud hinnangu kohaselt on see ohtlik inimeste tervisele ning ohutut kasutamiskogust ei ole võimalik määrata.

Kasutuslitsents kahele pestitsiidile – kloorpürifoss ja kloorpürifoss-metüül – lõpevad järgmise aasta jaanuaris. Seni koostab Komisjon liikmesriikidele ettepaneku eelnõu, mis soovitab nende ainete kasutusluba mitte pikendada, ütles Euroopa Komisjoni pressiesindaja Anca Paduraru.

Taimekaitsevahendit kloorpürifoss toodab USA agrokeemia kontsern Corteva ning seda kasutatakse kahjurite tõrjeks näiteks brokkoli ja apelsinide kasvatamisel. EFSA uuringu käigus tuvastati kahtlus võimalike genotoksiliste ja neuroloogiliste mõjude pärast, mida toetasid epidemioloogilised andmed, mis näitasid kahjulikku mõju lastele.

Tootjafirma Corteva seab EFSA uuringu tulemuse kahtluse alla, öeldes, et ühtki aktiivainet ei ole põhjalikumalt uuritud kui kloorpürifossi ning EFSA järeldused ei ühti teiste suuremate uurimisasutuste, sh USA keskkonnakaitseagentuuri EPA, Austraalia taimekaitsevahendite ja veterinaarravimite asutuse APVMA ning Maailma Tervishoiuorganisatsioon, järeldustega.

Ene Kärner, Eesti põllumajandusorganisatsioonide esindaja Brüsselis

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960