Autor: Põllumajandus.ee • 10. oktoober 2019

CLAASi põllutehnika jätkuvad uuendused ei jäta kedagi külmaks

Sellel suvel tutvustas CLAAS Prantsusmaal LEXION seeria uue põlvkonna kombaine, mis ületavad oma võimsuselt varasemaid mudeleid.
Sellel suvel tutvustas CLAAS Prantsusmaal LEXION seeria uue põlvkonna kombaine.
Foto: Juuli Nemvalts

Tootearendajate sõnul on uute mudelite tehnilised lahendused revolutsioonilised. Nad loodavad, et kombainide uuendused muutuvad nii elementaarseteks, et saavad standardiks ja neid omadusi eeldatakse tulevikus ka teistelt kombainide tootjatelt.

Soome Konekesko tootejuht Matti Anntila sõnul on CLAASi müüginumbrid neil igal aastal tasapisi suurenenud. „Need kellel varem pole kokkupuudet olnud CLAASi tehnikaga võivad alguses masina hinda pidada ekslikult kalliks. Kuid need, kellel on juba mõni mudel põllul sõitmas, enam kõrgemat hinda ostutakistuseks ei pea. Nii hästi tõestab see kaubamärk oma tugevust,“ sõnas Anntila.

Juba ainuüksi kombain LEXION 8900 töölaius on muljetavaldav – 13,8 meetrit. Tugevad leedvalgustid võimaldavad tööd teha ka pimedas ja annavad hea nähtavuse. Aeg, mida saab kasutada põllul töötamiseks pikeneb veelgi seetõttu, et sihtkohta sõites saab arendada kiirust 40 km/h. Liikuri tüüpi sõiduajam kahandab kütusetarvet ja kohandab pöörlemiskiirust automaatselt sõidukiiruse või vajaliku veojõu järgi. Kombainil on rehvid, mis sobivad igale maastikule. Uue LEXIONi rehvide läbimõõt on esisillal kuni 2,15 m ja tagasillal 1,75 m. Kõik see loob eeldused, et pinnast säästvamalt sõita. Rehvide suurus on kohandatud suure terapunkri järgi ja neil on suurem veojõud, mis tahes tingimustes.

Viljalõikuse sujuvat tööd toetab terapunker, mis täitub ja tühjeneb kiiresti. Uus LEXIONi terapunker mahutab kuni 18 000 liitrit vilja ja tühjendab ennast alates 13 500 l mahust kiirusega 180 l/s. Terapunkri põiktigusid ja terapunkri väljutustoru saab lülitada sisse üksteisest sõltumatult. Põiktigusid saab tühjendamise ajal välja lülitada nupuvajutusega.

Põhjalikult on uuendatud peksusüsteemi: APS SYNFLOW HYBRID pakub koos ROTO PLUSi järeleraldusega 10% suuremat jõudlust – seejuures on kütusekulu väiksem ja põhu kvaliteet parem. Suurem söötetrummel ja samuti peksutrummel, mille läbimõõt on senise 600 mm asemel 755 mm, annavad lisatulemuse, et saagikoristus oleks tõhus.

Põhupuisturi uuendus, mida tasub kindlasti mainida on APS SYNFLOW WALKER. Uue puisturi puhul on arendajad järjekindlalt rakendanud motot „rohkem on parem“. Peksutrumli läbimõõt on suurenenud 155 mm, olles nüüd nagu eelpool mainitud, 755 mm läbimõõduga. Uus on ka täiendav eraldustrummel, mis tagab ühtlase materjalivoo ning kaitseb samal ajal terasid ja põhku. Võimalus kasutada paljude põllukultuuride puhul ja 25% suurem läbilaskevõime räägivad juba enda eest.

Kombainidel on ainulaadne, iga LEXIONi puhul standardvarustusse kuuluv DYNAMIC COOLING ventilaatoriajam, mis reguleerib enda kiirust ise, kahandab ühtlasi kütusekulu ja minimeerib õhuvooluga tekkivat tolmukergitust. Seetõttu pikeneb jahutusseadme ja õhufiltri puhastamise intervall.

Põllul töötav kombain on lihtsalt puhas tänu topelttuulutusele JET STREAM, mis kasutab kaheastmelist surveõhuga tuulutust, mis omakorda tagab intensiivse eelpuhastuse. Suur jõudlus väikses ruumis ja sõelte väike koormus õigustavad ennast igati. „Erakordne puhtus tänu ülimalt võimsale ja lihtsale puhastusele ning mugavam tänu CEBISe astmevabalt reguleeritavale turbiinventilaatorile,“ kinnitavad CLAASI tootearendajad.

Sellel suvel tutvustas CLAAS Prantsusmaal LEXION seeria uue põlvkonna kombaine. Fotod Juuli Nemvalts ja CLAAS.

TASUB TEADA

LEXION 8000 ja 7000: uued suure jõudluse ning kuni 790 hobujõuga teraviljakombainid

LEXION 8000 ja 7000 masinate südameks on uus peksuagregaat APS SYNFLOW HYBRID. Mootori võimsus kuni 790 hj / 581 kW viib need uued mudelid uude jõudlusklassi. DYNAMIC POWER reguleerib mootori võimsust tööolude järgi ja tagab märkimisväärse kütusesäästu.

Uus süda: APS SYNFLOW HYBRID. APS SYNFLOW HYBRID jätkab eduka kontseptsiooniga, mis hõlmab tangentsiaalset peksuagregaati koos eelkiirendustrumli ja aksiaalse järeleraldusega. Kümne raspellatiga peksutrumli läbimõõt on kasvatatud 755 millimeetrini. Sellele järgneb uus ja suurem söötetrummel läbimõõduga 600 mm. Agregaadi laius on 8000 sarja mudelitel 1700 mm ja 7000 sarja mudelitel 1420 mm. Tänu peksutrumli suurele läbimõõdule on kontaktnurk madal: 132°.

Kõiki peksukorvi segmente saab CEBISes hüdrauliliselt ja paralleelselt reguleerida, et masina kohandamine põllukultuuri ning tööolude järgi sujuks kiiresti. Ülekoormuskaitse süsteem kaitseb ummistuste eest. Peksutrumli ees olevat korvilatti saab pöörata materjalivoo sisse, mis võimaldab agregaadi intensiivsust juhtida erilise täpsusega. Nagu kõigi muude peksuagregaadi parameetrite juhtimine, nii on ka lati juhtimine CEMOS AUTOMATICusse integreeritud. Kõigile korvi segmentidele pääseb ligi küljelt ja neid saab lihtsalt vahetada. APS SYNFLOW HYBRID, mille trumli kiirus jääb vahemikku 160 kuni 920 p/min, sobib kõigile peksuviljadele.

Puhastuslahendus JET STREAM ja uus QUANTIMETER. Suurema sõelaalaga puhastussüsteem JET STREAM kasutab olenevalt mudelist kuut või kaheksat turbiinventilaatorit. Kahekordse ventilatsiooniga esimene aste hoolitseb intensiivse eelpuhastuse eest. Pikk voo tasakaalustamise kanal juhib sõelteni kõrgsurvega õhuvoo. Sõelu ja ventilaatorit saab kabiinist elektriliselt reguleerida. 4D-funktsioon tasakaalustab puhastussüsteemi kuni 20% külgkalde puhul. Uus QUANTIMETER, mis töötab koos teraviljatõstuki väljastuspunktis asuva piirdeplaadiga, mõõdab saagikust, ilma et oleks vaja teada tuhande tera kaalu.

Terapunkri ja väljalaadimistoru uued mõõtmed. LEXION 8000 või 7000 terapunker, mille maht jääb vahemikku 10 000 kuni 18 000 liitrit, sobib optimaalselt mis tahes tööks. Saadaval on seitse erinevat väljalaadimistoru, mille pikkus on kuni 12 m ja mille läbilaskevõime jääb vahemikku 110 kuni 130 l/s. Uue LEXIONi väljalaadimistoru saab 105° ettepoole pöörata, tänu sellele näeb juht kabiinist ümberlaadimist väga hästi.

Lihtsam ja mugavam kasutada. LEXIONi uue disainiga kabiin tagab juhile moodsa töökoha, kus on rohkem ruumi ja parem müraisolatsioon. Masina seadistusi on võimalik reguleerida kolmel moel: CEBISe puutekuvari kaudu, CEBISe juhtpaneelil oleva pöördlülitiga ja käetoe külgnuppudega, mis tagavad otsese ligipääsu. Uus ja ergonoomiline sõiduhoob C-MOTION paigutab kõik esiseadme põhifunktsioonid ning väljalaadimise juhile käeulatusse. Juht saab ühtlasi vahetada CEBISe kuvasid, ilma et ta peaks hoova käest laskma.

Mitut funktsiooni, näiteks peksutrumli või hekseldi kiiruse vähendamist, on võimalik käivitada kabiinis olles. Kiire üleminek ühelt põllukultuurilt teisele on samuti muudetud hõlpsamaks, kuna peksukorvi elementide vahetus käib lihtsalt.

Täpsus tänu moodsale tehnoloogiale. Ka uues LEXIONis kohandab CEMOS AUTOMATIC masina seadistusi automaatselt, et tagada optimaalne läbilaskevõime ja parim peksukvaliteet. Loomulikult võimaldab uus LEXION kasutada TELEMATICSit, et tagada optimaalne integreeritus põlluhaldustarkvaraga.

Mootoritel on nüüd DYNAMIC POWERi funktsioon. Uutel LEXION 8000 ja 7000 mudelitel on MANi või Mercedes-Benzi mootor, mis vastab CLAAS POWER SYSTEMSi kontseptsioonile. Nende mootorite võimsus jääb vahemikku 790 hj / 581 kW (LEXION 8900) kuni 408 hj / 300 kW (LEXION 7400). DYNAMIC POWER, mis on nüüd saadaval ka LEXIONile, reguleerib mootori võimsust paindlikult tööolude järgi. Mootori võimsuskõverat saab nihutada kümnes astmes. LEXIONi uus ajamilahendus tagab maksimaalse töökindluse. Selles on vähem rihmajameid, kõiki variaatoreid on tugevdatud ja neid saab ühendada tsentraalse määrimissüsteemiga. Kõigi LEXIONi mudelite standardvarustusse kuuluv DYNAMIC COOLING jahutab ühtlaselt, kahandades samal ajal õhufiltri puhastamise vajadust. REMOTE SERVICE pakub juhile optimaalset ja viivitamatut tuge, et seisakuaeg oleks võimalikult lühike.

Kõik uued mudelid (v.a LEXION 7400) on saadaval vedrustatud TERRA TRACi roomikute ja 40 km/h tippkiirusega, et tagada põllul maksimaalne pinnasekaitse ja mugavus ning maanteel kiire transport. Kõik mudelid on saadaval ka ratastel versioonina: masinale saab paigaldada rehvid, mille läbimõõt on esiteljel kuni 2,15 m ja tagateljel kuni 1,75 m (mudelil LEXION 8900).

CLAASi tehnika edasimüüjaks Eestis on Konekesko Eesti AS.

Juuli Nemvalts, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960