Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 11. oktoober 2019

CM Tallinn AS - konkurentsivõimelisim väike- ja keskettevõte 2019

Konkurentsivõimelisima hulgikaubanduse ettevõte 2019 tiitli pälvisid viljamaaklerid CM Tallinn ASist. Lisaks maaklerlusele tehakse ka logistikat - viljavedu rongide ja laevadega.
Indrek Aigro
Autor: Äripäev AS

Vili on samasugune börsikaup nagu nafta või kuld. Eesti vili eksporditakse Araabiasse, Aafrikasse, Saudi Araabiasse, Mosambiiki, Tansaaniasse, Keeniasse ja ka näiteks Alžeeriasse.

Ettevõtte juhatuse liikme Indrek Aigro sõnul eristab neid teistest ettevõtetest see, et neil puuduvad Eestis konkurendid. „See areen, millel me konkureerime, ongi selline laiem ja rahvusvahelisem, seepärast me vajame lihtsalt endale parimat spetsialisti siia riiki tööle,“ lausus Aigro. Ja parim spetsialist saab ka parimat palka - tööjõukulu ühe töötaja kohta on CM Tallinn ASis keskmiselt 10 539 eurot kuus.

CM Tallinn ASi müügitulu oli 2018. aastal 36 076 443 eurot. Võrdluseks, et 2017. aastal oli see veidi üle 12,6 miljoni euro. Aruandeaasta kasumiks kujunes 1 465 634 eurot. Märkimisväärne on tootlikus ühe töötaja kohta – 3 006 tuhat eurot.

Hoolimata 30 aasta kehvimast viljasaagist Põhja-Euroopas suutis CM Tallinn AS läbi turuosa suurendamise säilitada Baltikumi turul 2017. aasta kauplemismahu. „Jätkus meie kasvule orienteeritud strateegia elluviimine. Vene-Kasahstani turul suurendasime oluliselt mahtusid peamiselt tänu kompleksteenuste osa kasvule. Vähem oluline ei olnud ka aastatega saavutatud hea reputatsioon nendel turgudel. Kasvas nii Läti- kui ka Poolasuunaliste vedude maht. Lisaks suurenes oluliselt kaupade Euroopa Liitu lahtitollimise ning valuutade riskide maandamise teenuste maht meie Vene-Kasahstani klientidele, mis peegeldus käibe kasvus. Oluline muutus strateegias oli 200 raudteevaguni pikaajaline rentimine, mis omakorda kasvatas maaklerdatavaid viljamahtusid. Tulevikus plaanime jätkata renditava vagunipargi suurendamist,“ toovad nad välja oma 2018. aasta majandusaastaaruandes.

Suurepärased tulemused konkurentsivõimelisima hulgikaubandusettevõte kategoorias pälvisid ka:

BALTIC AGRO AS – 8 koht

EESTI VILJASALV OÜ - 17 koht

KONEKESKO EESTI AS – 24 koht

BALTIC AGRO MACHINERY OÜ – 36 koht

TATOLI AS – 41 koht

Ja seda siis 100 parima ettevõtte hulgas.

TASUB TEADA

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda on koostanud Eesti ettevõtete konkurentsivõime edetabelit juba aastast 2003. Konkursi raames koostatakse ettevõtete üldine konkurentsivõime paremusjärjestus majandusnäitajate põhjal. Arvestatakse kahe viimase aasta majandustegevuste näitajad: müügitulu, puhaskasum, omakapital, töötajate arv ning tööjõukulu. Andmete analüüsi ja edetabelite koostamise partneriks on Eesti Konjunktuuriinstituut, tehes koostööd Lausanne´i Juhtimise Arendamise Instituudiga. Edetabelid koostati ligi 1900 ettevõtte andmete põhjal.

LOE LISAKS:

Aasta ettevõte on Estonian Cell

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid AunapPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751