Autor: Kaisa Gabral • 4. november 2019

Eesti kanep pistab Saksamaal rinda Hiina toodanguga

Maheproteiiniühistu juht Ardi Oja
Foto: Liis Treimann
Maheproteiiniühistu juhi ja omaniku Ardi Oja sõnul eelistab sakslane Eestis kasvatatud mahedat kanepit tihti Hiina omale, sest Hiinas on juba põhjavesi nii reostunud, et teadlikum klient saab aru, et mahekanepit sealt ei saa.

Maheproteiiniühistu tegeleb mahekanepi kasvatamise ja selle töötlemisega. „Saksamaa on Euroopa suurim kanepitarbija. Eestis me ei müügi. Benelux, Saksamaa, Taani, Skandinaavia riigid on suurimad turud. Inglismaa turg ka, aga seal oleme vähe,“ ütles Oja.

Tema ettevõte läks Saksamaale omal käel. Esimesed kontaktid tekitati Euroopa kanepiorganisatsiooni EIHA abiga ja edasi omal käel ning koos EASiga. "Osade klientidega, kes meil on, oleme suhelnud kaks aastat ja esimesed müügid toimuvad alles nüüd. Need on pika vinnaga asjad. Eriti toiduainesektoris ei osteta uisapäisa hinna peale," ütles Oja ja lisas, et sakslased tahavad äripartnerit enne tundma õppida.

Kohtumist on aga raske saada, enamasti ei võeta jutule enne kuud aega. „Käisime kaks aastat külas üksteisel, suhtlesime, testisime toorainet. Proovipartiid ja näidised. Pildis tuleb hoida end kogu aeg," ütles Oja.

Mis puudutab norme ja nõudeid, siis need on Oja hinnangul karmid. „Kui pole ISO sertifikaati ja standardeid, siis Saksamaal müüa ei saa. Kui meile tuleb tehasesse koormatäis kanepiseemet, siis tõstuk, mis viib tooraine lattu, võib olla sisse-välja sõites sama, aga inimene tõstuki sees peab iga kord riideid vahetama,“ seletas Oja. Ja näiteks harjavarred ei tohi olla puidust.

Saksamaa turu kogemusi saad tundma õppida Äripäeva raadio saatesarjast "Läbimurre: Saksa eri", mida saad kuulata SIIT:

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960