Autor: Põllumajandus.ee • 27. detsember 2019

Kerli Ats: talutoit on päike sinu toidulaual

ETKLi juhatuse liige ja noortalunik Kerli Ats.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Eestis on üle 2 miljoni hektari metsa, üle 1,2 miljoni hektari põllumaad ja ainult tuhatkond talunikku. Viimaste arv aasta-aastalt kahaneb, kuid viimasel kümnendil on antud valdkonnas toimunud kõige enam muutusi ja suuri arenguhüppeid. Seda just väikestes peretaludes, mis on oma suuruse, tootmisviiside ja toodangu poolest väga mitmekesised. Tänu sellistele usinatele talunikele on meil olemas nii mahetoit, kitse-, lamba- ja lihaveisekasvatus kui ka köögivilja-, marja- ja ravimtaimekasvatus ning palju muud taolist.

Kui tööstuslikule tootmisele on tihti omane anonüümne masstoode, siis iga talutoote taga on kindel inimene, kes vastutab ja hoolitseb, et kõik tooted oleksid täpselt sellised, milliseid ta ka ise tarbida tahaks. Just isiklik hool, suhtumine ja armastusega toodete valmistamine on see, mis teeb talutoidu eriliseks. Selline isiklik vastutus pole seotud üksnes sooviga tagada toodete kvaliteeti, vaid hoolitseda ka keskkonna ja loomade heaolu eest. Nii näiteks pääseb valdav osa taludes peetavast piimakarjast karjamaale värske õhu ja päikese kätte. Selline loomapidamise viis annab eelduse kvaliteetsete ja maitsvate toodete valmistamiseks. Kuna talupered elavad ise oma põldude keskel, on nad kõige enam motiveeritud tootma põllumajandussaadusi ümbritsevat keskkonda säästvalt. Nii hoiavad nad puhtana ka oma kodupiirkonna elukeskkonna. See on tihti põhjuseks, miks valdav osa mahetoodetest toodetakse peretaludes.

Järjest suurenev konkurents paneb ka talunikke üha enam mõtlema tootearendustele, otsides uusi innovaatilisi võimalusi oma toodangu väärindamiseks. Sellised väiketootjad soovivad muuta eestlaste armastatud traditsioonilisi maitseid põnevamaks, et seeläbi pakkuda tarbijatele kvaliteetset kodumaist toodangut, mis on valmistatud meie oma taludes – selline talutoode on tõeline päike sinu toidulaual. Võiks ka öelda, et talutoit on kasvatatud ja valmistatud suure vastutustunde ja südamega, talunikud panustavad sellesse oma parimad oskused. Nii võib näiteks kohalike talutoodete seast leida nii Ehtsa talutoidu märgiga pärjatud itaaliapäraseid burrata’sid, põnevaid kasemahlajooke kui ka õunastroopi ning veel palju muudki.

Sellist südamega valmistatud talutoitu võib pidada meie lihvimata teemandiks, tõeliseks premium tooteks, mis võiks olla meie väikese Eesti visiitkaardiks. Sellised talutootjad ja ehtsad talutooted vajavad märkamist ning suuremat tunnustamist, sest tänu nendele hoiame au sees väikekohti, unustuse hõlma vajuvaid traditsioone ja tõelisi ehedaid kodumaiseid maitseid.

Kerli Ats, Eestimaa Talupidajate Keskliidu (ETKL) juhatuse liige ja noortalunik

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960