Autor: Põllumajandus.ee • 9. märts 2020

Ilma vastava sertifikaadita ei tohi seemneid enam Euroopa Liitu tuua

Viimastel nädalatel on sagenenud juhtumid, kus inimesed üritavad Venemaalt Eestisse tuua taimede seemneid. Maksu- ja Tolliamet (MTA) ning Põllumajandusamet (PMA) tuletavad meelde, et kõikidel seemnetel peab väljastpoolt Euroopa Liitu toomisel olema fütosanitaarsertifikaat, oma tarbeks ning väikesele kogusele erandit enam ei kehti.
Ilma vastava sertifikaadita ei tohi seemneid enam Euroopa Liitu tuua.
Foto: Pixabay

See nõue kehtib ka taimedele, lõikelilledele, puu- ja köögiviljadele, aed- ja metsamarjadele ning reeglit peavad järgima nii ettevõtjad kui ka eraisikud. Põllu- ja köögiviljakultuuride sertifitseeritavate taimeliikide seemnete sissetoomine Venemaalt ei ole lubatud. Loetelu riikidest, kust võib Eestisse seemneid tuua, leiab siit.

MTA tolliosakonna peaspetsialisti Aleksander Miksjuki sõnul on sooja talve tõttu aasta algusest saadik olnud idapiiril väga palju avastusi, kus inimesed toovad Eestisse kaasa seemneid, mida siia tuua ei tohiks. „Õige pea algab külvihooaeg ja seemnete kaasa toomine tiheneb veelgi, mistõttu tuletame meelde, et Venemaalt Eestisse seemneid toimetada ei tohi,“ rõhutas Miksjuk.

Alates 14. detsembrist 2019 muutus Eestis ja ka teistes Euroopa Liidu (EL) liikmesriikides taimede ja taimsete saaduste sisseveo kord. Uued reeglid ja nõuded on eesmärgiga takistada ohtlike taimekahjustajate levikut.

„Sertifitseeritud seeme on kontrollitud kvaliteedi ja tootmisahelaga. Fütosanitaarsertifikaadi väljastab päritoluriigi taimekaitseteenistus,“ ütles PMA mahepõllumajanduse ja seemne osakonna nõunik Piia Puusepp. „Loetellu mittekuuluvatest riikidest ei ole lubatud sertifitseeritavate taimeliikide seemet Eestisse importida. Mittesertifitseeritavate taimeliikide seemneid võib tuua, kui neil on fütosanitaarsertifikaat,“ lisas Puusepp.

Rohkem infot seemnete kohta leiab siit.

Piiripunktide ekraanidel on olemas teavitus, mida tohib kaasa tuua ja mida mitte ning samuti jagavad kohapeal infot tollitöötajad. Küsimustele vastab ka MTA tolliinfo telefon 880 0814.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960